Menu

Ciasteczka z sezamem

Kruche i bardzo chrupiące ciasteczka z sezamem to pyszny dodatek do kawy lub przekąska na podwieczorek dla dziecka. Domowe niezbyt słodkie ciasteczka bez konserwantów i poprawiaczy smaku.

Kruche ciastka maślane z sezamem
Według mnie domowe ciasteczka mają same zalety, gdyż nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze wiadomo, z czego są wykonane. Nie ma w nich konserwantów, poprawiaczy smaku czy też wyglądu, a przede wszystkim mamy wpływ na ilość i rodzaj dodanego cukru.

Niestety cukier napędza apetyt i w sklepowych ciastkach jest tak dużo różnego rodzaju cukrów, że musi być dodawany regulator kwasowości, gdyż nie dałoby się rady ich jeść. Zaobserwowałam, że sklepowych ciastek zazwyczaj każdy zjada więcej, ale nie dlatego, że są smaczniejsze, ale dlatego, że są słodsze.

Sklepowych ciastek staram się unikać, a jeśli kupuję, to czytam uważnie ich skład i wybieram te, które cukier mają na dalszym miejscu. Ostatnio mam tak, że wydaje mi się, że niektóre słodycze ze sklepu są zbyt słodkie i przestały mi już smakować. Ciekawa jestem, czy również macie podobne spostrzeżenia?

Ilość porcji: 60 - 70 sztuk
Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie ciasta

Składniki na ciasteczka z sezamem:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła (zimne)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 białko
  • ziarno sezamu
    (szklanka to 250 ml, łyżka to 15 ml, łyżeczka to 5 ml)

Jak zrobić ciasteczka z sezamem?

  1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Masło najlepiej najpierw posiekać nożem razem z mąką, wtedy szybciej zagnieciemy ciasto i zbyt mocno nie ocieplimy ciasta.
  2. Ciasto podzielić na 3 - 4 części, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto wyjmować z lodówki po kawałku, wałkować na grubość 3 - 4 mm i wycinać z niego ciastka o średnicy około 5 cm.
  4. Białko rozetrzeć z cukrem i smarować nim z jednej strony wykrojone ciasteczka, następnie zanurzać lekko dociskając w sezamie.
  5. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Dużych odstępów między ciastkami można nie zostawiać, gdyż mocno nie powiększają objętości.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 12 - 15 minut.
  7. Po upieczeniu od razu zdjąć z blaszki i najlepiej studzić ciasteczka na kratce.
  8. Ciasteczka najlepsze są po całkowitym wystudzeniu, gdyż ciepłe mogą być jeszcze miękkie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry