Spitzkohl z ogórkiem i rzodkiewką

Surówka z samych nowalijek: pierwsza młoda, bardzo delikatna kapusta Spitzkohl, ogórki i rzodkiewki. Soczysta, orzeźwiająca, pyszna.

Tym razem surówkę przygotowałam na wzór tradycyjnego colesława z sosem majonezowym. Majonez zastąpiłam jednak jogurtem greckim z przyprawami.

Spitzkohl szczególnie polecam wszystkim liczącym kalorie, bo ma ich niewiele. Posiada za to dużo witamin, soli mineralnych i błonnika pokarmowego. Jest najzasobniejsza w witaminę C ze wszystkich kapustnych. Dietetycznie i bardzo smacznie!

Składniki:

  • 1/2 Spitzkohl
  • 1/2 ogórka sałatkowego bio
  • rzodkiewki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • szczypiorek

Przygotowanie:

  • odrzucić z kapusty wierzchnie, uszkodzone liście, przeciąć na pół, następnie poszatkować. Posolić, oprószyć pieprzem, odstawić
  • ogórka dokładnie umyć. Pokroić w półplasterki, podobnie rzodkiewki
  • przygotować sos do surówki. Jogurt grecki wymieszać z musztardą, miodem i octem
  • pokrojone warzywa wymieszać z przygotowanym sosem bezpośrednio przed podaniem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *