Obiad

Bigos z młodej kapusty

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 25 minut | Czas gotowania/pieczenia : 30 minut | Porcje : 4 porcje

Bigos z młodej kapusty – różni się w smaku nieco od tradycyjnego bigosu z białej kapusty, aczkolwiek w sezonie uwielbiam go przyrządzać. Bigos z młodej kapusty jest delikatniejszy w smaku i wręcz rozpływa się w ustach. Przyrządza się go bardzo szybko i spokojnie można go serwować nie tylko jako kolację, ale także jako obiad.



Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na bigos z młodej kapusty. Jako, że mój Mąż uwielbia mięsko, to nie mogło tu zabraknąć dość sporej ilości kiełbasy i wędzonego boczku. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, a w wersji obiadowej super komponuje się z ziemniakami z wody.

bigos z kapusty młodej

Bigos z młodej kapusty – Składniki:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 800 g
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego (opcjonalnie, jeśli boczek był mało tłusty i wytopiło się z niego mało tłuszczu)
  • 1 duża cebula – ok. 190 g
  • ok. 280 g kiełbasy podwawelskiej lub wiejskiej
  • 1 duża młoda marchewka – ok. 100 g
  • 1,5 szklanki wody (lub bulionu warzywnego bądź mięsnego) – ok. 375 ml
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • pół pęczka koperku
  • 1  łyżka mąki pszennej + 2 łyżki oleju rzepakowego do zasmażki

bigos z młodej kapusty z koperkiem

Przepis na bigos z młodej kapusty:

  1. Kapustę umyć, osuszyć, a następnie pokroić na 4 części i poszatkować na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Kiełbasę obrać ze skóry (wedle potrzeby), a następnie pokroić w półksiężyce.
  4. Boczek obrać ze skóry i pokroić w kosteczkę o boku ok. 0,5 cm.
  5. Marchewkę umyć, obrać, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  6. Patelnię rozgrzać, na jej suchą powierzchnię (bez tłuszczu) wrzucić pokrojony boczek i smażyć do czasu aż wytopi się z niego tłuszcz (przez ok. 6-8 minut na bardzo małym ogniu). Jeśli tłuszczu wytopi się mało, to opcjonalnie dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli. Kolejno dorzucić kiełbasę oraz potartą marchewkę i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut.
  7. Do dość sporego garnka wrzucić kapustę, dorzucić zawartość patelni (podsmażony boczek, cebulkę, kiełbasę i marchewkę). Na patelnię wlać gorącą wodę (lub bulion), wymieszać i przelać do garnka z kapustą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, cukier, słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać, przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 3 razy zamieszać.
  8. Następnie dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i gotować jeszcze przez 3 minuty.
  9. W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić łyżkę mąki i cały czas mieszać, by powstała jednolita zasmażka o lekko brązowym zabarwieniu. Następnie dolać do niej ok. 10 łyżek wywaru z kapusty, wymieszać i dodać do garnka z bigosem. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez 2 minuty. Na koniec dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować.
  10. Gotowy bigos z młodej kapusty podawać ze świeżym pieczywem lub jako danie obiadowe z ziemniakami z wody. Smacznego!


bigos z młodej kapusty z boczkiem i kiełbasą
przepis na bigos z młodej kapusty

4.7 / 5 ( 357 głosów )

26 thoughts on “Bigos z młodej kapusty”

  1. TO BYL MOJ PIERSZY BIGOS :)
    Bigos zrobilem pierwszy raz z tego przepisu , ja taz lubie duzo miesa i miesnych dodatkow :)
    wyszedl przepyszny moje dzieciaki zjadly go w calosci ja musialem pocieszyc sie resztkami :) .
    p/s dlugosc gotowania w poszczegulnych etapach zalezala od rodzaju skladnikow.
    DZIEKI ZA SUPER SMACZY PRZEPIS . I ZNOWU TATA BYL LEPSZY W KUCHNI OD MAMY :)
    POZDROWIENIA MICHAL

  2. Ja zamroziłem, po 2 tygodniach do garnka troszkę wody i zagotowałem na gazie. Niczym się nie różnił od świeżo zrobionego. Z wekowaniem zbyt dużo roboty, a i nie ma pewności, że się nie otworzy.

    1. Ale problem. Sloiki, nakrętka, piekarnik 130 stopni. Słoik pół litrowy 20 minut, litrowy pół godziny, wystygną do piwnicy

    1. Po pierwsze poczytaj sprawdź i doradzaj .. wprowadzasz w blad .. po pierwsze zawsze żywność pasteryzujemy 3 x a dla czego proszę sobie poczytać !!

  3. Jak długo wekować sloiki na gazie?
    Czy trzeba przechowywać w lodówce czy można w piwnicy na półce?
    Jak długo można przechowywać ten bigos?

  4. Jak długo sloiki wekować na gazie?
    Czy potem trzeba przechowywać w lodówce czy można w piwnicy na półce?
    I jak długo można je przechowywać?

    1. Ja zamroziłem, po 2 tygodniach do garnka troszkę wody i zagotowałem na gazie. Niczym się nie różnił od świeżo zrobionego. Z wekowaniem zbyt dużo roboty, a i nie ma pewności, że się nie otworzy.

  5. Robiłem w zeszłym roku z tego przepisu. Potem zawekowałem w piekarniku i do tej pory mam 2 słoiki. Okazał się hitem.

  6. Właśnie go zrobiłam. Pyszny. Tylko nie miałam przecieru, dałam keczup i tak wyszedł super. Już innego bigosu z młodej kapusty nie będę robiła. Ten przepis jest idealny. Pozdrawiam.

    1. Właśnie go robię znowu. Jest super. Tylko dodałam trochę więcej wszystkiego, żebym chociaż przez 2 dni z mężem się nim delektowała. Polecam. Bo jeszcze chwila i nie będzie młodej kapusty, dopiero na drugi rok. Pozdrawiam i życzę smacznego.

  7. Mniam…..poprostu już ślinka cieknie na ten bigosu…dziś zrobię według Pani przepisu…fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here