Sushi z ogórka i serka labneh z czosnkiem niedźwiedzim

Moja wiosenna wariacja na temat sushi. W zastępstwie glonów morskich poczciwy ogórek, a nadzienie stanowi miks twarożku z serem feta aromatyzowany pastą z czosnku niedźwiedziego. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku, a chrupiący ogórek dopełnia uczty.

Serek przygotowałam z jogurtu greckiego, ale nada się każdy inny (np. Philadelphia), raczej bez grudek. Co powiecie na tak podane wiosenne nowalijki?

Składniki:

  • 1 ogórek bio
  • 500 g jogurtu greckiego lub 250 g kremowego serka
  • 100 g serka feta
  • 2 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (przepis tu)
  • sól, pieprz
  • koperek, szczypiorek
  • rzodkiewki

Przygotowanie:

  • wieczorem jogurt grecki wyłożyć na sitko wyścielone gazą. Rogi gazy założyć do środka, ustawić sitko z jogurtem na miseczce, a całą konstrukcję wstawić na noc do lodówki
  • ogórek dokładnie umyć, obciąć piętki i pokroić szerokim nożykiem na cienkie paski
  • twarożek wymieszać z serem feta, czosnkowym pesto, koperkiem, szczypiorkiem i dodać pieprz do smaku. Dodatek soli będzie pewnie zbędny
  • paski ogórka ułożyć na folii spożywczej tak, by zachodziły na siebie. Wyłożyć przygotowane nadzienie i uformować w wałek. Przy pomocy folii zwinąć konstrukcję w roladę. Ufiksować folią i wstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na 1 godzinę
  • rozwinąć roladę z folii, pokroić ostrym nożem na kawałki. Ozdobić plasterkami rzodkiewek i podawać 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *