Co zrobić, by frytki były “fit”? Wystarczy je upiec w piekarniku.
Składniki:
- 300 g ziemniaków (można użyć również batatów, marchwi, buraków, topinamburu, selera)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- zioła prowansalskie, słodka papryka, sól
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w słupki. Polej oliwą, posyp ziołami, papryką, szczyptą soli i wymieszaj. Wysyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną folią spożywczą (tak, by jeden leżał obok drugiego – nie usypujemy górki). Piekarnik nagrzej do 180 ºC, pokrojone ziemniaki przykryj folią i piecz przez około 25 minut (w zależności od grubości). Na ostatnie 5 minut pieczenia ściągnij folię, by frytki lekko się zarumieniły i były chrupiące. Pysznie smakują z domowym sosem czosnkowym (jogurt naturalny + czosnek + przyprawy) lub jako dodatek do dań obiadowych.
Smacznego!
Wartość odżywcza w 100 g:
- Wartość energetyczna: 114,2 kcal
- Białko: 1,5 g
- Tłuszcze: 6,1 g
- Węglowodany: 14,1 g
Zgadzam się w 100%. Bardzo często robimy takie do obiadu jak nam się już znudzi ryż czy makaron. Nie wiem skąd to przerażenie ludzi do ziemniaków na diecie. Z drugiej strony niektórzy dalej robią głodówki i 6 weidera na odchudzanie więc co się dziwić. W każdym razie frytka z piekarnika na diecie nie jest zła 🙂
Niestety “dieta” ciągle jest postrzegana negatywnie (głodówki, wyrzeczenia, itd.), a szkoda, bo stopniowa zmiana nawyków i zwiększenie świadomości żywieniowej wyszłyby ludziom na dobre.