Wytrawne bułeczki drożdżowe z fetą i czosnkiem niedźwiedzim

Bułeczki drożdżowe, tym razem w wydaniu wytrawnym z wykorzystaniem sezonowego czosnku niedźwiedziego. Te super zdrowe zielone listki od lat próbuję wkomponować do codziennego menu na wszelkie możliwe sposoby stąd dzisiejsza nowa propozycja. Bułeczka jest mięciutka, puszysta i charakterna w smaku. Idealna na drugie śniadanie lub na majowy piknik.

Składniki na ciasto:

  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 160 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka miodu/cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 50 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 250 g białego sera
  • 150 g fety
  • 2 łyżki pasty z czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Dodatkowo:

  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

  • zrobić ciasto drożdżowe z podanych składników. Bułeczki z tej ilości ciasta zmieszczą się na jednej dużej blaszce z piekarnika. Z 500 g mąki jest to ilość na 2 blachy
  • ser feta rozgnieść widelcem, następnie połączyć z białym serkiem i pastą z czosnku niedźwiedziego. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypiorek lub inną zieleninę
  • wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm na podsypanej mąką stolnicy. Na cieście równomiernie rozsmarować ser, następnie zwinąć w roladę. Pociąć ostrym nożem na kawałki szerokości około 3-5 cm i układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować białkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Na koniec posypać słonecznikiem
  • wstawić do nagrzanego piekarnika do 180* C i piec 23-25 minut do zrumienienia 
  • studzić na kratce. Nadmiary idealnie nadają się do zamrożenia i wykorzystanie w miarę potrzeby

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *