Orzechowe babeczki z rabarbarem

Orzechowe babeczki z rabarbarem, to moje najnowsze odkrycie. Połączenie orzechów z rabarbarem i cynamonem daje mieszankę wybuchową. Babeczki z zewnątrz są chrupkie, a w środku wilgotne i niesamowicie słodkie – to zasługa rabarbaru. Cynamon nadaje im wspaniałego aromatu. A orzechy pięknie pachną i przyjemnie chrupią. Do tego solidna dawka płatków i otrąb owsianych. Orzechowe babeczki z rabarbarem, to pyszna i zdrowa przekąska, którą przygotujesz bez miksera.

Idealnie sprawdzi się, jako słodki umilasz podczas kawy z przyjaciółką lub, jako drugie śniadanie do pracy, czy szkoły. Przepis na nie znalazłam na Blogu Justyny – Zdrowo Najedzeni. Pozmieniałam pod siebie kilka składników i jestem oczarowana 🙂 Skuś się i Ty:)

Składniki na ok 16 szt.:

muffiny z rabarbarem i orzechami
Orzechowe babeczki z rabarbarem

2 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. otrąb owsianych,
1/2 szkl. płatków owsianych,
szklanka kefiru,
1 jajko,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
1/2 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich,
200 g rabarbaru pokrojonego na cienkie talarki,
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej,
1/2 szklanki cukru koksowego,
łyżeczka cynamonu,
kilka kropelek ekstraktu z wanilii,

Przygotowanie:

W jednym naczyniu połącz mokre składniki, tj: jajka, kefir, olej i ekstrakt z wanilii.

muffiny z rabarbarem i orzechami
Orzechowe babeczki z rabarbarem

W drugim wymieszaj ze sobą: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, płatki i otręby owsiane oraz cukier.

Na koniec dodaj orzechy i rabarbar.

Gęste ciasto przełóż łyżką do sylikonowych foremek do 2/3 ich wysokości i piecz w termoobiegu przez 20-25 minut w temperaturze 180ºC – do suchego patyczka.

I zdrowe muffinki z rabarbarem są gotowe 🙂

Orzechowe babeczki z rabarbarem – zamienniki produktów, piecz z tego co masz w domu.

Zwykłą mąkę pszenną możesz wymienić na 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej.

Zamiast miksu płatków i otrąb owsianych możesz dać 1 szklankę samych płatków lub tylko otrąb. Ja wymieszałam, bo mi nie wystarczyło składników:) I z efektu jestem bardzo zadowolona 🙂

Olej rzepakowy, możesz wymienić na rozpuszczony olej kokosowy.

A kefir na maślankę lub jogurt.

Cukier kokosowy na ksylitol lub zwykły cukier.

A ekstrakt z wanilii na olejek waniliowy

Mam nadzieję, że ta propozycja przypadnie Ci do gustu, bo moje kubki smakowe powaliła na kolana 🙂

A jeśli jeszcze zastanawiasz się co zrobić z rabarbaru poza kompotem?

To mam dla Ciebie E-book z 8-ma przepisami na tarty, biszkopty, owsianki, muffiny, a nawet kisiel. I to wszystko z naszego sezonowego rabarbaru 🙂 Wystarczy podać adres E-mail, a ja od ręki wyślę do Ciebie ten Bezpłatny  E-book 🙂

(Odwiedzono 978 razy, 1 wizyt dzisiaj)

11 Replies to “Orzechowe babeczki z rabarbarem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *