Szybki placek z rabarbarem – epicki i domowy

Szybki placek z rabarbarem, to domowe i łatwe ciasto. Kefir nadaje mu delikatności, a rabarbar sezonowej zadziorności. Przepis jest na rodzinną porcję – czyli na dużą blachę.

 Jest to (nie)zwyczajne i proste ciasto, takie, które kojarzy mi się z domem i wakacjami. A jego siła tkwi w prostocie. Przekonaj się sama! Lub sam, bo ostatnio coraz więcej Panów tu zagląda 🙂


Szybki placek z rabarbarem – przepis:

Składniki:Placek z rabarbarem na oleju

  • 2,5 szkl. mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 szkl. cukru + trochę do posypania ciasta,
  •  kilka kropelek ekstraktu z wanilii,
  • 1 szkl. kefiru (w temperaturze pokojowej),
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 5-6 dużych łodyg rabarbaru

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrami na puszystą masę.
  3. Masę jajeczną miksuj na najniższych obrotach i stopniowo dodawaj:  kefir, olej i mąkę.
  4. Dużą blachę o wymiarach ok 33×23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wlej do środka ciasto, całość posyp pokrojonym w talarki rabarbarem i odrobiną cukru.
  6. Piecz ok 35-40 minut w 180ºC (grzałka góra-dół).

Szybki placek z rabarbarem – rady:

Jeśli nie masz ekstraktu z wanilii, to możesz go zastąpić kilkom łyżkami cukru waniliowego.

Zamiast przesiewać mąkę z proszkiem, możesz całość wsypać do miski i wymieszać trzepaczką rózga. Będzie szybciej, a efekt identyczny – czyli dobrze napowietrzone ciasto.

Rabarbar możesz z powodzeniem wymienić na jabłka. Ich smak świetnie podkręci szczypta cynamonu.

Piekłam już ten placek na maślance i kefirze, więc oba warianty polecam.

Zamiast białego cukru możesz użyć 2/3 szkl. ksylitolu.

Chcesz więcej rabarbarowych przysmaków?

Przygotowałam mini E-book z przepisami na przysmaki z rabarbaru. Wystarczy, że poniżej podasz adres e-mail, a ja od ręki wyślę na niego rabarbarowy E-book. Proste, prawda? 🙂

(Odwiedzono 2 009 razy, 1 wizyt dzisiaj)

2 Replies to “Szybki placek z rabarbarem – epicki i domowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *