maja 06, 2019

Rogaliki drożdżowe z budyniem

Rogaliki drożdżowe z budyniem
Rogaliki drożdżowe z budyniem to takie małe co nieco znakomite do kawki lub z kubkiem kakao. Pokochają je też dzieci, bo które z nich nie lubi czekolady i budyniu? :)

Rogaliki drożdżowe z budyniem

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 300 ml mleka
  • 100 g cukru
  • jajko do posmarowania
  • gorzka czekolada
  • budyń
Drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku i odstawiam. Jajka ubijam z cukrem na puch. Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję drożdże z mlekiem, ubite jajka i zagniatam ciasto. Na koniec wlewam ostygnięte masło i wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być (jest wtedy delikatniejsze i smaczniejsze). Miskę przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
W tym czasie gotuję budyń (z torebki, ale możesz też przygotować swój). Odstawiam go do wystygnięcia. 
Kiedy ciasto wyrośnie przekładam je partiami na stolnicę wysypaną mąkę i rozwałkowuję. Radełkiem dzielę na prostokąty, a każdy z nich na trójkąty. Na szerszą część trójkąta kładę łyżeczkę budyniu i zwijam rogaliki. Układam je na blasze wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Przed pieczeniem każdy rogalik smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę około 20 minut (do zrumienienia). 
Upieczone rogaliki przekładam na tacę i polewam rozpuszczoną gorzką czekoladą. 

Rogaliki drożdżowe z budyniem


3 komentarze :

  1. Rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mi się wydawało że takie rogaliki to skomplikowana sprawa...ale chyba nie do końca... spróbuję!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger