kwietnia 10, 2019

Szarlotka II

Szarlotka
Szarlotka w naszym domu to pozycja niemal obowiązkowa. Chłopaki zakochali się w szarlotce na serku homogenizowanym z połówkami jabłek, a dla mnie na pozycję jabłecznikowego lidera wysuwa się dzisiejsza propozycja. Ciasto delikatne, kruchutkie....Na ciepło znakomite z porcją lodów waniliowych. 

Szarlotka II

  • 200 g masła
  • 350 g mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 kg jabłek
  • szczypta soli
Do mąki dodaję miękkie masło, żółtka, połowę cukru i szczyptę soli. Zagniatam ciasto, zawijam w folię spożywcza i chłodzę w lodówce minimum przez godzinę. Obrane jabłka kroję w kostkę i duszę z drugą połową cukru i cynamonem (mają zrobić się lekko szkliste, ale nie rozpaść się).
Schłodzone ciasto dzielę na dwie części: 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkowuję i wylepiam dno tortownicy (23cm) wysmarowanej olejem i wyspanej bułką tartą. Zapiekam 15 minut w 180 st C. Na podpieczony spód wykładam jabłka, a na nie ścieram pozostałą część ciasta. Piekę około 35 minut. 
 

7 komentarzy :

  1. Szarlotka... najlepsze ciasto do filiżanki aromatycznej kawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka - smak dzieciństwa. U mnie zawsze kruche ciasto i surowe jabłka. Myślałam, że z duszonymi to już jabłecznik;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A mnie nauczono, że szarlotka to rodzaj ciasta - musi być kruche lub półkruche i niekoniecznie z jabłkami 😊 A jabłeczniki mogą być na biszkopcie, cieście francuskim itp.

      Usuń
  3. Zjadłybyśmy na ciepło takie ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotka dobra kawa i gałka lodów waniliowych to trio któremu się nie odmawia. Nigdy:D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ mam ochotę na taką szarlotkę

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger