Mleczne bułeczki drożdżowe na słodko


Składniki:

Rozczyn:

  1. Drożdże 30 g
  2. Mąka pszenna tortowa łyżka
  3. Cukier łyżka
  4. Mleko letnie 1/2 szklanki
Ciasto właściwe:
  1. Mąka pszenna tortowa 4 szklanki
  2. Cukier 1/3 szklanki
  3. Mleko letnie 1/2 szklanki
  4. Masło 100 g roztopione i przestudzone
  5. Jajka 2 + 1 do posmarowania przed pieczeniem
  6. sól szczypta
Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć do miseczki zalać mlekiem, dodać mąkę oraz cukier. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do osobnej Dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko, cukier, masło, jajka oraz przygotowany wcześniej rozczyn.

Wszystko razem wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasto. Ciasto ładnie odchodzi od rąk.
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu chwilę wyrabiam na blacie posypanym mąką. Z ciasta formuje wałek a następnie dziele na równe kawałki. ( u mnie wyszło 16 bułeczek.)

Bułeczki można dowolnie nadziać w czasie formowania. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy na 15 minut. 

W tym czasie możemy nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i nacinamy lekko nożem

Bułeczki pieczemy ok 15-20 minut ( piekarnik funkcja góra dół), aż ładnie się zarumienią. Smacznego!


Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooka gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

 Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:






Czytelnicy gotują:







19 komentarzy:

  1. Pięknie wypieczone mm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zastąpić drożdże świeże suszonymi?

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie wypróbuje. Bardzo dziękuje za podrzucenie przepisu
    https://www.cafesilesia.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile gram dac suchych drożdży?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne mniam mniam
    Dzieciaki jak się odpadły
    w godzinę połowy nie bylo

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zjedliśmy, wyszły pyszne! Dziękuje za przepis, na pewno będziemy powtarzać :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo dobre. Zrobiłam nadziewane. Dodałam więcej cukru i myślę, że następnym razem dam 3/4 szkkanki, bo dla mnie mało słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś upiekłam 1 raz w życiu I wyszły rewelacyjne!! Bardzo dziękuję za przepis, skorzystam wielokrotnie I polecę znajomym 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  11. Bułeczki z tego przepisu super a rogaliki z marmoladą jeszcze lepsze . Jeszcze nigdy nie upiekłam nic tak pysznego i rumianego ��

    OdpowiedzUsuń