Tort szpinakowy z kremem jogurtowym, truskawkami i pestkami granatu

Zielony tort kusi i intryguje swoim kolorem. Częstuję dzisiaj wszystkie mamy moim tortem. Zielone cudo ubarwi każdą uroczystość. Cudownie rześki, wiosenny, zielony kolor ciasto uzyskało dzięki dodatkowi szpinaku. Może dodatek szpinaku Cię przeraził, ale nie ma obaw. Ciasto nie ma posmaku szpinakowego. Ponieważ szpinak przed dodaniem został zmiksowany z olejem, ciasto jest wilgotne, puszyste, delikatne i nie wymaga ponczowania. To jest moja wersja tego popularnego już od dosyć dawna ciasta w necie — wersja fit. Torcik przełożyłam kremem na bazie jogurtu i bitej śmietany, z truskawkami z dodatkiem pestek granatu. Niewielki dodatek żelatyny wspaniale stabilizuje krem.

Tort jest obłędnie pyszny. Jak skosztujesz, jestem pewna, że na jednym kawałku się nie skończy.

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja L
  • 1 szklanka oleju
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 1 szklanka mielonego ksylitolu/cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej

Składniki na krem:

  • 500 g jogurtu greckiego
  • 250 ml śmietany kremówki 35%
  • 4 płatki żelatyny (4 łyżeczki)
  • 4 łyżki ksylitolu/ cukru pudru

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek
  • 1/2 granatu

Wykonanie:

  • odważyć szpinak i pozostawić do rozmrożenia. Rozmrożony mocno odcisnąć na sitku. Szpinak zmiksować z olejem na gładką masę 
  • oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po 1 łyżce ksylitolu. Po dodaniu całego cukru dodać cały czas ubijając po 1 żółtku. Wmieszać do masy jajecznej zmiksowany szpinak. Na koniec dodać w porcjach mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą
  • ciasto wyłożyć na tortownicę o przekroju 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać szpatułką górę
  • piec w 180`C 45 minut
  • z ostudzonego ciasta ściąć „górkę”, następnie przeciąć na 3 blaty. Ścięty kawałek pozostawić do dekorowania tortu  
  • 4 listki żelatyny namoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie. W międzyczasie w malutkim garnuszku zagotować 2-3 łyżki wody. Zestawić garnuszek z palnika, dodać odciśniętą z wody żelatynę i wymieszać z wrzątkiem do rozpuszczenia. Przestudzić
  • śmietanę kremówkę ubić na sztywno przez kilka minut. Wymieszać sztywną śmietanę i cukier z jogurtem, na końcu wlewając do kremu cienką strużką — cały czas miksując żelatynę
  • wmieszać do kremu część pociętych na małe kawałki truskawek i część pestek granatu
  • blaty przełożyć przygotowanym kremem. Górę i boki tortu również obłożyć kremem, następnie obsypać zielonym okruszkami z pozostawionego kawałka zielonego ciasta. Udekorować wg uznania resztą owoców

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *