X

Czego szukasz?

Przepis
Różne przepisyZupy

Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.

Uwielbiam zupy, a zwłaszcza uwielbiam te kwaśne np.: żurek, szczawiowa, barszcz oraz oczywiście kapuśniak. Wersja z żeberkami to opcja optymalna. W chłodne dni pokrzepi i doda energii, zwłaszcza z kawałkiem dobrego ciemnego pieczywa. Żeberka surowe możesz śmiało zamienić na wędzone lub dodać kawałek wędzonego boczku, jeśli lubisz smak wędzonki.

Kapuśniak na żeberkach. Przepis krok po kroku.

Składniki:

  • 400 g żeberek wieprzowych
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • pół łyżeczki kminku
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 l wody
  • 3 ziemniaki
  • 300 g kiszonej kapusty
  • sól, pieprz czarny
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Krok 1:

Żeberka podziel na mniejsze kawałki, najlepiej takiej wielkości aby potem zmieściły się w talerzu z zupą. Dopraw solą i pieprzem, następnie podsmaż je z każdej strony do uzyskania ładnego rumianego koloru na oleju roślinnym. Zdejmij żeberka z patelni, przełóż do garnka.

Krok 2:

Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę oraz poszatkowanego pora. Na koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy, majeranek i kminek. Uwolnią one swoje olejki eteryczne i nadadzą zupie niepowtarzalny smak. Następnie podsmażone składniki odstaw na bok.

Krok 3:

Do garnka w którym znajdują się żeberka pokrojone w półplasterki lub np. kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i selera. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, następnie zalej wodą. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, aż warzywa i żeberka zmiękną. Po tym czasie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj do miękkości, około 10-15 minut.

Krok 4:

Następnie zawartość patelni podsmażonego pora i cebulę z przyprawami oraz poszatkowaną kapustę kiszoną. Jeśli szukacie dobrej kapusty kiszonej, wytwarzanej tradycyjnymi metodami bez ulepszaczy to TUTAJ macie link do tej uczciwej. Gotuj jeszcze 30 minut na małym ogniu, aż kapusta odda smak do zupy i zmięknie. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli kapuśniak okaże się za mało kwaśny dodaj soku z kiszonej kapusty. Zupę podawaj z kromką ciemnego pieczywa z masłem i posiekaną natką pietruszki.

Jeśli choć raz przygotujecie Kapuśniak na żeberkach z mojego przepisu przekonacie się, że to najlepszy przepis w sieci. Przygotowany w formie krok po kroku z pewnością nie sprawi nikomu problemu.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na zupy znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witaj Mistrzu,
    bardzo dobry przepis, zawsze wychodzi super zupka. Jednak robię ją z malutką modyfikacją, dodaje garść suszonych grzybów. Polecam.

  2. Ugotowałam zupę z tego przepisu. Trochę zmodyfikowałam,ale zupa wyszła bardzo dobra! Byłam tak zachwycona,że w końcu wyszedł mi kapuśniak.
    Cieszę się,że trafiłam na ten przepis,bo za pierwszym razem mój kapuśniak był kiepski.

  3. To był mój pierwszy Kapuśniak jaki gotowałam i wyszedł najpyszniejszy jaki do tej pory jadłam, jednak miałam tylko żeberka wędzone, ale myślę że to tylko podkręciło smak. Dziękuję za przepis. Ostatnio też gotowałam z Pana przepisu ogórkowa i też była szałowa, a następny będzie klasyczny bouef strogonow i już po samym przepisie mi ślinka leci

  4. Witam,
    zupa jest fenomenalna <3
    Nie miałam żeberek, więc zrobiłam na boczku. Mąż spróbował i ze łzami w oczach powiedział "Tak smakuje miłość" <3 Pana ogórkowa i gulaszowa też smakują całej rodzinie 🙂

  5. Witam! Kapuśniak na żeberkach jest przepyszny! Polecam gorąco! Troche dużo roboty, ale ogarnołem tą znakomita zupkę ja na drugi raz! Rodzińce bardzo smakowała! Jakub masz przepyszne przepisy! Tylko szkoda że tak mało masz przepisów krok po kroku Obserwuje Cię na fanpage! Pozdrówki

  6. Wlasnie gotuje .Super przepis.Ale najbardziej dziekuje za link do sklepu internetowego,maja wysylke za granice,a maja wszystkie super produkty.

  7. jestem w trakcie gotowania ale sam zapach jest wspaniały to zupa musi być pyszna

  8. Jeżeli już na trafiłaś/na trafiles na ten przepis, to zostań! Jest przepyszny!! Zupa wychodzi idealna, nawet największy krytyk kulinarny w Waszyn domu będzie się zajadał! Obiecuje Wam! Jest to Mój pierwszy przepis od Jakuba Kuronia, ale nie ostatni, przeglądam dalej przepisy i do kuchni! 🙂
    Pozdrawiam.

  9. Wlasnie zjadłem zupke wg przepisu p. Jakuba. Nie wiem, czy jest to najlepszy przepis, ale zupka jest pyszna, jak zreszta wszystko p. Jakuba.

  10. Bardzo pyszny wyszedł kapuśniak. Taki smak pamiętam z dzieciństwa, szczególnie w połączeniu z prażuchami. Pychotka. Rodzinka najedzona i zadowolona.

  11. Wprost idealnie wpadl mi pod reke ten przepis ! Juz od kilku miesiecy chodzila za mna ta zupka. Do tej pory przyrzadzala mi ja mama,a tersz sprobuje ja. Serdecznie dziekuje, jutro zabieram sie za kapusniak <3

  12. Kapuśniaczek dziś zrobiony i wyszedł przeeeepyszny.Na pewno zagości na stałe w moim menu obiadowym

Sprawdź również