Menu górne

Kajmakowe Rogaliki z Orzechami i Kruszonką





Dziś przepis na Drożdżowe Rogaliki z Kajmakiem i Orzechami. 
Są wspaniałe, idealne do kawy, na śniadanie lub popołudniową, słodką przekąskę. 
Masę krówkową wzbogaciłam o orzeszki, dzięki którym ma ciekawszy smak. Jest i banan - idealnie odnajduje się w tym połączeniu. Jednak jego dodatek nie jest niezbędny. 
Ciasto drożdżowe jest delikatne, mięciutkie i bardzo elastyczne - perfekcyjnie odchodzi od rąk, 
a praca z nim podczas wyrabiania to przyjemność. 
Każdego rogalika posypałam dodatkowo orzechową kruszonką, dzięki czemu wierzch jest chrupiący. Zapach podczas pieczenia jest obłędny. 
Koniecznie wypróbujcie :)
Zapewniam, że będą idealnym słodkim śniadaniem-niespodzianką na Dzień Mamy ;) 



Składniki na około 60 rogalików:
  • 800 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 4 łyżki oleju
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki pszennej i 1 dużą łyżkę cukru oraz 1 szklankę ciepłego (nie gorącego!) mleka. Wymieszać, a następnie przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min.
W międzyczasie rozpuścić masło w mikrofali, odstawić do przestudzenia. Przesiać pozostałą mąkę do dużej miski. 
W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem na białą, puszystą masę. Pozostałe mleko ocieplić. 

Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka z cukrem, resztę mleka - zagniatać ręcznie lub mikserem z końcówkami do drożdżowego. Po połączeniu się składników dodać resztę mleka, a po chwili płynne masło i olej - partiami. Zagniatać ciasto około 10 min, aż stanie się mocno napowietrzone, mięciutkie, lśniące i elastyczne. Powinno samo odchodzić od ścianek naczynia i rąk. Przykryć dużą miskę talerzem i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1,5 godz. 

Po tym czasie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Kolejno każdą z nich rozwałkować na cienki placek o grubości około 2-3 mm. Placek podzielić na bardzo długie prostokąty, długość krótszego boku powinna mieć około 8-9 cm. Każdy z nich podzielić ostrym nożem na trójkąty. U podstawy wyłożyć nadzienie kajmakowe z orzeszkami i pół plasterka banana. Zwinąć od podstawy w kierunku wierzchołka dociskając boki. Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - w odstępach.  


Można również cały rozwałkowany prostokąt posmarować nadzieniem kajmakowo-orzechowym. Podzielić na trójkąty, dodać banana i zwinąć. Jednak w tym przypadku nadzienia nie powinno być zbyt dużo, aby nie wyciekło z rogalików w trakcie pieczenia.

Uformowane rogaliki odstawić do podrośnięcia na 15 min., a następnie posmarować białkiem roztrzepatym z mlekiem i obtoczyć lub posypać orzechową kruszonką. 

Piec w 190* do wyrośnięcia  zezłocenia wierzchu - około 20 min. Wyjąć, przestudzić. 

Składniki na Masę Kajmakową z Orzechami:
  • 2 duże puszki masy kajmakowej
  • 3/4 szklanki średnio zblendowanych orzeszków ziemnych solonych
  • 3 duże, twarde banany (opcjonalnie)
  • sok z 1/2 cytryny
Masę kajmakową przełożyć do miski i wymieszać z orzeszkami. Banany pokroić w plasterki (grubość około 2 cm) , a następnie przekroić każdy na pół. Banany umieścić w miseczce i skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Przed wyłożeniem na rogaliki osuszyć ręcznikiem papierowym (w razie potrzeby).

Składniki na Orzechową Kruszonkę:
  • 3/4 szklanki średnio zmielonych orzeszków ziemnym solonych
  • 120 g masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru 
Masło zagnieść z mąką na "sypki proszek". Dodać cukier i orzeszki. Zagnieść tworząc kruszonkę. 

6 komentarzy:

  1. Chciałabym zapytać czy jak robi się z połowy produktów to na rozczyn z drożdży mam zmniejszyć na połowę czyli 15 g drożdży łyżka cukru i po pół łyżki mąki i mleka dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak z połowy porcji to ja bym zrobiła 15 g drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki i 3/4 szklanki mleka (pozostałą 1/4 doleje Pani później wyrabiając ciasto - może się okazać, że będzie potrzeba dodać jeszcze z 2 łyżki mleka, zobaczy Pani czy ładnie łączą się składniki, jeśli tak to ok:). Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Nie wiem czy rogaliki wyjdą moje ciasto było bardzo klejonce nie umiem powiedzieć dlaczego wszystko odmierzine było jak trzeba a mimo to długo się wyrabialo i potrzebowałam opdsypania maka zobaczymy jak wyjda rogaliki dam znać

      Usuń
    3. Nie wiem czy rogaliki wyjdą moje ciasto było bardzo klejonce nie umiem powiedzieć dlaczego wszystko odmierzine było jak trzeba a mimo to długo się wyrabialo i potrzebowałam opdsypania maka zobaczymy jak wyjda rogaliki dam znać

      Usuń
  2. Mimo że z ciastem bez podsypywania maka ciężko mi było pracować za to rogaliki wyszły znakomite nie Wiem dlatego ciasto było klejonce może dałam coś za dużo lub za mało mąki ale używałam wagi kuchennej najważniejsze że wyszło pysznie i mogę polecić ten przepis z pewnością podejdę do niego jeszcze raz pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo, bardzo się cieszę :) Też nie wiem, czemu się kleiło, ale może mieć na to wpływ wielkość jajek, temperatura produktów. Ważne, że się udały! :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)