kwietnia 25, 2019

Roladki z udźca indyka z boczkiem i suszonymi pomidorami. Risotto z suszonymi pomidorami.



Roladki z udźca indyka to szybkie i proste danie, idealne dla wszystkich tych, którzy lubią jeść mięso. Udziec indyka nie jest tak suchy jak filet, nie jest też w smaku tak specyficzny jak typowe białe mięso. Udźce przygotowałam z boczkiem, suszonymi śliwkami, śródziemnomorskimi przyprawami i suszonymi pomidorami. Boczek nawilżył mięso podczas pieczenia, a przyprawy nadały lekkiego i ciekawego smaku.  Mięso podałam z risotto i dodatkami. Wyszedł fajny i ciekawy obiad. Polecam!



Udźce z indyka, przepis:


- 3 udźce z indyka
- suszone pomidory
- kilka plastrów boczku surowego
- 15 suszonych śliwek
- oliwa z oliwek
- szalotka
- czosnek
- sól, pieprz
- jabłko

Wydryluj mięso, każdy udziec, natrzyj ziołami, dodaj śliwki i pomidory, całość mocno zroluj. Owiń plastrami boczku i zepnij wykałaczką. 
Na dno garnka żeliwnego ułóż posiekaną cebulkę, czosnek, ćwiartki jabłka, kilka suszonych śliwek, ułóż pionowo roladki z kurczaka im ciaśniej tym lepiej.
Całość piecz przez 30 minut pod przykryciem kolejne 30 minut bez pokrywki.


Risotto z suszonymi pomidorkami


- 300 g ryżu do risotto
- 2 łyżki masła
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- suszone pomidory (mogą być w oleju)
- sól
- szklanka mleka


Na patelni rozpuść masło dodaj oliwę, pomidory i posiekany czosnek. 
Przesmaż przez 2 - 3 minuty. 
Dodaj ryż wymieszaj całość, poczekaj aż ryż wchłonie tłuszcz. Dodaj pół szklanki wody i mleko. Całość przykryj pokrywką i poczekaj aż ryż wchłonie zawartość. Od tej pory dolewaj po 100 ml wody na patelnię i mieszaj co jakiś czas, aż ryż osiągnie dla Ciebie odpowiednią miękkość. Całość dopraw solą i pieprzem.


Na talerz wyłóż porcję risotta, udziec z indyka pokrojony na plasterki, dodaj śliwki i jabłka (z garnka żeliwnego), trochę sosu. Jeśli masz ochotę całość udekoruj świeżymi ziołami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI