środa, 24 kwietnia 2019

Kotlety jajeczne.






Po świętach wielkanocnych, przeważnie zostają nam ugotowane jajka.
Trzeba je, jakoś wykorzystać, żeby się nie zmarnowały. Ja robię pastę jajeczną,
albo kotlety jajeczne. Tym razem, padło na kotlety.
Bardzo je lubię, ale moje chłopaki nie bardzo. Nie, to nie :) Więcej dla mnie :)
Dla nich, zrobiłam mięsne i każdy był zadowolony :)
Z podanych składników wyszło mi pięć kotletów.

Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo
1 jajko surowe
1 bułka pszenna
szczypiorek
sól, pieprz

Dodatkowo:
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia

Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie.
Jajka utrzeć na tarce o małych oczkach.


Szczypiorek pokroić i wrzucić do jajek. Dodać odciśniętą bułkę i wbić jajko.
Przyprawić sola i pieprzem. Wyrobić ręką.
Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej.


Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz