Mazurek wielkanocny

Następny mazurek, który gościł na naszym zeszłorocznym wielkanocnym stole, a dopiero teraz doczekał się publikacji.

Mazurek w kształcie dużej pisanki, nie potrzebujesz do jego upieczenia żadnej foremki. Rant skręciłam z dwóch ruloników ciasta i tak powstało obramowanie, które utrzymuje czekoladowe wypełnienie mazurka. Dekoracja mazurka to następne dzieło mojej wnuczki Helenki. Helenka do dekoracji wykorzystała płatki migdałowe, posiekane orzechy laskowe i wiórki kokosowe.

Składniki na kruchy spód:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej
  • 125 g masła
  • 2 ugotowane żółtka
  • 65 g cukru/ksylitolu

Składniki na nadzienie:

  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 80 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe
  • wiórki kokosowe
  • orzechy

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i płaskim mieszadłem połączyć w kulę. Ciasto owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki
  • schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy delikatnie podsypanej mąką. Wyciąć nożykiem jajowaty kształt. Resztki ciasta rozwałkować na cienkie ruloniki, następnie zrolować je jak sznurek i układać w kawałkach na brzegu pisanki. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem
  • piec w 180′ C 20 minut do zrumienienia
  • w międzyczasie zagotować śmietankę kremówkę. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i odstawić na kilka minut, następnie wymieszać. Ostudzić
  • na upieczony, przestudzony kruchy spód wylać czekoladę
  • gdy czekolada stężeje udekorować pisankę płatkami migdałowymi, orzechami i wiórkami kokosowymi wg własnej fantazji

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *