Skip to content

Jajka i śledzik w sosie tatarskim

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

To danie gości u nas w domu odkąd pamiętam. I choć najczęściej podawane jest w okresie wielkanocnym, to moja Mama stawiała je na stole także przy innych ważnych okazjach. Pamiętam, że zawsze te jajka ze śledziem znikały najszybciej. Nikt nie patrzył na pozostałe smakołyki, tylko w pierwszej kolejności wyciągał dłoń po to danie. To taki  mój absolutny smak dzieciństwa. Kojarzy mi się z nie tylko z Wielkanocą ale i domowym ciepłem, gośćmi, gwarami długich rozmów. To przepis, po który wracam z nostalgią i pełnymi ciepła wspomnieniami.  Wyśmienity sos tatarski z dodatkiem gotowanego jajka i śledzia. Bo sos tatarski idealnie pasuje nie tylko do jaj, ale też właśnie do ryb i dobrze jest je podać razem, aby urozmaicić to danie. Zamiast sałatki na stole wielkanocnym, jako przystawka do wykwintnego obiadu świątecznego – szczerze polecam!

śledzik i jajo w sosie tatarskim

Śledzie i jajka w sosie tatarskim


Śledzie i jajka w sosie tatarskim – składniki:

  • łyżka soku z cytryny
  • kilka ogórków konserwowych
  • słoiczek 200 ml marynowanych pieczarek
  • 200 ml majonezu (można zastąpić jogurtem greckim i dodać starte gotowane jajko)
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sól i pieprz
  • Beczka śledzi filety z olejem wiejskim 550 g SEKO
  • 6 jaj.

Śledzie i jajka w sosie tatarskim – wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i przekroić na pół. Śledzie marki SEKO wyjąć ze słoika, pokroić na mniejsze kawałki. Cztery jajka i większość śledzi rozłożyć na spodzie naczynia, na którym danie będzie podane.

Przygotować sos tatarski. Ogórki i pieczarki pokroić na drobną kostkę. Dołożyć do nich majonez oraz jogurt. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pierzem. Wyłożyć na jajka i śledzie, przykrywając je dokładnie.

Wierzch dania ozdobić pozostałym jajkiem i śledzikiem.

 

Danie podawać schłodzone.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *