wtorek, 16 kwietnia 2019

Sos chrzanowy na ciepło, do jajek, kiełbas i mięs.


Witam w Wielkim Tygodniu i zapraszam po przepis na sos chrzanowy. Szybki w wykonaniu, smaczny, doskonały do jajek, białej kiełbasy czy duszonych mięs. Polecam :)

Składniki  :
- pół litra bulionu lub wywaru mięsnego
- pól szklanki śmietany 12 lub 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka ( w/g smaku )
- pół łyżeczki majeranku
- sól, pieprz biały do smaku

Wykonanie
Wywar mięsny podgrzewam.  W małym garnuszku rozrabiam śmietanę z mąką, powstałą mieszaninę przelewam do wywaru, dodaję chrzan, roztarty majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Sos gotuję na wolniutkim ogniu jeszcze około 5 minut. Gorącym sosem polewam ugotowane na twardo jajka, ugotowane kiełbaski lub mięso.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Też taki robię, pyszny jest☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, sprawdzi się jako dodatek do jajek i mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny sosik. Bardzo lubimy chrzanowy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. takiego jeszcze nie robiłam...Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię podobnie, daję cały słoik chrzanu krakusa i na ostrość jest super:)

    OdpowiedzUsuń