Ekspresowa pascha dla leniwych

Na wielkanocnym stole nie może również zabraknąć paschy – to słodkie danie pochodzi z kresów. Kuchnia kresowa jest wielokulturowa i doskonale wpisała się w naszą kulinarną tradycję. Podstawą paschy jest twaróg oraz bakalie. Ja prezentuję ekspresową wersję tego dnia. Jej wykonania nie jest kłopotliwe. W smaku jest niezwykle aksamitna i delikatna.

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego,
  • 1/2 śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 cytrynowa galaretka,
  • 3 żółtka,
  • czubata szklanka rozdrobnionych bakali (skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, potłuczone orzechy, itp.)

Wykonanie:

  1. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z przepisem producenta, z tym,  że ilość wody umniejszamy o pół szklanki. Odstawiamy do wystudzenia.
  2. Żółtka wraz z cukrem pudrem ucieramy na kogel-mogel.
  3. Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę, a następnie wlewamy do zwilżonej wodą salaterki lub kompotierek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Jak widać przepis jest bardzo prosty, zachęcam do skuszenia się:)

Tak przygotowana pascha rozpływa się w ustach.

 

Pascha
Pascha

Życzę smacznego.

 

Ps. Jeśli przepis na Paschę przypadł Ci do gustu, to może skusisz się jeszcze na zbiór 12 przepisów na (min: mazurki, paschę klasyczną, psztety, babki, chlebki do koszyczka) i wiele innych). Wystarczy, że poniżej podcza maila na jaki mam wysłać ten wielkanoicny E-book. Wysyłka następuje ręki 🙂

(Odwiedzono 915 razy, 1 wizyt dzisiaj)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *