piątek, 12 kwietnia 2019

Makaron z czosnkiem niedźwiedzim, oliwkami i suszonymi pomidorami

Nie daleko mojego domu, jest miejsce gdzie rośnie mnóstwo czosnku niedźwiedziego, w związku z tym chciałam go jakoś smacznie wykorzystać w mojej kuchni.
Dzisiaj makaron z czosnkiem niedźwiedzim w roli głównej.
Spróbujcie kochani, moim bliskim bardzo smakował 😊






Składniki:
czosnek niedźwiedzi 300 g,
szpinak 2 garście,
czosnek 3 ząbki,
cebula 1 szt,
śmietana 18 % 500 ml,
oliwki czarne 1 mały słoik,
suszone pomidory 1 mały słoik,
zioła prowansalskie do smaku,
sos sojowy do smaku,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
makaron świderki 500 g,
płatki drożdżowe lub starty parmezan do posypania makaronu,

Sposób przygotowania:
Czosnek niedźwiedzi oraz szpinak myjemy, odcinamy końcówki i drobno kroimy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę i chwilkę podsmażamy. Dodajemy czosnek niedźwiedzi, szpinak i sól. Dusimy na małym ogniu aż warzywa odparują wodę. Co jakiś czas mieszamy. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki, pokrojone w kostkę pomidory suszone, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz śmietanę. Wszystko razem mieszamy i przyprawiamy do smaku.
W garnku nastawiamy wodę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Dodatkowo makaron posypujemy płatkami drożdżowymi lub startym parmezanem. Do sosu dodatkowo można dodać pieczarki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz