Są takie Święta, które bez baby obyć się nie mogą! Mowa tutaj oczywiście o Wielkanocy. W moim domu co roku piecze się babkę z przepisu mojej prababci. To już jest tradycja i nie ma mowy, żeby w jakikolwiek sposób ją obejść. Chociaż co roku próbuję swych sił i piekę babkę alternatywną, która spotyka się z większym lub mniejszym entuzjazmem. Babciną naprawdę trudno jest pobić. Może kiedyś zdradzę Wam na nią przepis, ale póki co jest on pilnie strzeżony. 😉 Jednak ta babka z mango i lukrem limonkowym po raz pierwszy została uznana za godnego przeciwnika. Więc zdecydowanie coś musi być na rzeczy! Miękka, pachnąca, wilgotna i tak apetycznie żółciutka. Baba z niej na schwał! W sam raz na wielkanocny stół, czy jakąkolwiek inną okazję, bo jest tak smaczna, że szkoda byłoby ją piec tylko od święta. Dodatek pulpy z mango spowodował, że nie tylko nabrała pięknego koloru, ale i fajnego egzotycznego akcentu, który dodatkowo podkręciłem słodko-kwaśnym lukrem z limonką. Jeśli lubicie takie połączenia, to ta babka z mango jest zdecydowanie dla Was! Prosta w wykonaniu, piękna i pyszna! Dłużej się nie zastanawiajcie i upieczcie babkę z mango już dziś!
SKŁADNIKI
Babka z mango:
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
- 200 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu lub cukru waniliowego
- 400 g pulpy z mango*
- 450 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier limonkowy:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 limonka
- 3-4 łyżki wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Babka mango:
- Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Kolejno wbijaj jajka, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.
- Wlej pulpę z mango i dodaj ekstrakt waniliowy. Zmiksuj do połączenia się składników.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz solą, dodaj do reszty składników i połącz ze sobą.
- Masę przelej do formy na babkę o średnicy 25 cm (możesz ją dodatkowo posmarować masłem, jeśli nie jest nieprzywierająca).
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka.
- Gotową babkę mango odstaw do wystudzenia i wyjmij z formy.
Lukier limonkowy:
- Limonkę wyszoruj i zetrzyj z niej skórkę na tartce. Kolejno wyciśnij z niej sok.
- Cukier puder utrzyj z sokiem z limonki, dolewając powoli wrzątek.
- Gotowym lukrem polej babkę mango u posyp ją startą z limonki skórką.
UWAGI
*Zamiast pulpy można również zmiksować dojrzałe mango na purée. Jednak wtedy kolor może być mniej intensywny.
*Inspiracja: Moje Wypieki.
2 komentarze
Pyszna. Zrobiłam ściśle według przepisu. Koronawirus wokół szaleje, – okropny nastrój wokół!!! Brakuje słów…
Herbata, babeczka – namiastka normalności. Pozdrawiam, zdrowia życzę.
Cześć Haniu! Bardzo miło mi czytać takie słowa! Wydaje mi się, że domowe wypieki są teraz lekiem na całe zło ❤️ Również dużo zdrowia życzę i obyśmy wszyscy mogli niebawem cieszyć się z tej pięknej wiosennej pogody. 😎