kwietnia 11, 2019

Torcik limonkowo-miętowy na zimno



Składniki:
(tortownica o średnicy 20 cm.)

  • 3 jajka
  • 200 g. cukru pudru
  • 1,5 szkl. mleka
  • 3 łyżki żelatyny
  • 500 g. serka mascarpone
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z 2 limonek
  • sok z 1,5 limonki
  • spora garstka listków mięty
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
Spód
  • 10-12 szt. okrągłych biszkoptów
  • 5 łyżek mleka
Wierzch
  • 1 zielona galaretka (u mnie gruszkowa)
  • owoce, listki mięty (u mnie winogron bezpestkowy, pitahaya, limonka, mięta)

Uwaga: Jeśli użyjesz tak jak ja tortownicy o średnicy 20 cm. musisz mieć taką z wysokimi brzegami lub wspomóc się dodatkową obręczą do tortów. Możesz też użyć tortownicy szerszej, ale torcik będzie niższy.

Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i nasącz je mlekiem.
W mleku rozpuść żelatynę i cukier waniliowy, podgrzewaj aż całkiem się rozpuści i doprowadź do wrzenia. Następnie ostudź, aż będzie letnie.

3 żółtka utrzyj mikserem z cukrem pudrem (około 2 minut). Dodaj mascarpone, sok i skórkę z limonki i proszek herbaty matcha. Zmiksuj do połączenia składników.

Gdy mleko będzie letnie, ubij pianę z 3 białek.

Do letniego mleka wsyp listki mięty i zblenduj.

Mleko z miętą i żelatyną wlewaj powoli do masy z mascarpone i cały czas miksuj mikserem. Natychmiast dodaj do masy pianę z białek i całość wymieszaj łyżką (zrób to szybko, masa dość szybko będzie gęstnieć).
Przelej masę na biszkopty, wyrównaj.

Na wierzchu ułóż owoce, listki mięty. Zalej tężejącą już galaretką (rozpuszczoną w 450 ml. wrzątku) i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz