CZEKOHOLICZKA

Wielbiona na całym świecie, spotykana w coraz to bardziej wymyślnych, nawet ekstrawaganckich odsłonach, zachwyca nas swoim uzależniającym wręcz smakiem i cudownym aromatem. Mowa tu o czekoladzie, która to doczekała się nawet swojego międzynarodowego święta! Obchodzimy je 12 kwietnia i z tej właśnie okazji przygotowałam niebanalną sałatkę, która pokazuje nowe oblicze tego fenomenalnego smakołyku.

Niczym zaskakującym jest połączenie roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady z truskawkami, ale zestawienie z salami, karmelizowaną pietruszką i orzechami włoskimi może się wydawać już dużym wariactwem. Nic bardziej mylnego! Całość podana z mixem sałat skropionym oliwą z octem balsamicznym smakuje doskonale, tworząc niesamowicie spójną, fantazyjną kompozycję. Jestem przekonana, że posmakuje ona nie tylko czekoholikom, którzy rozkoszują się słodyczami w każdej postaci, ale nawet osobom z najbardziej wyrafinowanymi, kulinarnymi oczekiwaniami.

Bezglutenowa Bezmleczna Z owocami Z mięsem

SKŁADNIKI:

  • 1 garść mixu sałat (roszponka, szpinak, botwinka)
  • 1/2 opakowania Salami Chips SOKOŁÓW
  • 5 truskawek
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 kiwi
  • 1 korzeń pietruszki (ok. 2 cm papryczki chili, syrop klonowy, olej rzepakowy)
  • 2-3 łyżki oliwi z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga smażenia 5-6 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Oliwę łączymy z octem balsamicznym solą i pieprzem.
  2. Salami Chips kroimy na paseczki.
  3. Korzeń pietruszki kroimy na cienkie plasterki, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Po chwili dodajemy szczyptę soli, startą na tarce o małych oczkach papryczkę chili oraz odrobinę syropu klonowego. Całość od czasu do czasu mieszamy aż plasterki ładnie się zarumienią (ok. 5-6 min).
  4. Kiwi obieramy, kroimy na plasterki równej grubości, a następnie dzielimy na ćwiartki.
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na półplasterki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Truskawki zanurzamy w czekoladzie, a następnie układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na minimum 20 min.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, Salami Chips, pietruszkę oraz truskawki w czekoladzie i podzielone na nieduże kawałki orzechy włoskie. Całość polewamy dressingiem.

Brak komentarzy do "CZEKOHOLICZKA"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny