Jak zrobić jogurt naturalny? I przy okazji nie produkować zbędnego plastiku?

Jak zrobić domowy jogurt i to od razu litr? Wystarczy świeże mleko i odrobina jogurtu, który będzie starterem dla przyszłej produkcji. ‘Wszystkie składniki miesza się razem i już. Jogurt praktycznie robi się sam, my tylko musimy chwilę poczekać, aż będzie gotowy. A dodatkowo wyprodukujemy mniej plastiku.

Jak zrobić jogurt naturalny – Przepis:Jogurt naturalny przepis

Składniki:

  • 1 l mleka świeżego 3,2%, (nie UHT)
  • 150 g jogurtu naturalnego bez mleka w proszku

Przygotowanie:

  1. Mleko zagotuj i odstaw, aby osiągnęło temperaturę ok 45ºC (to wtedy, gdy włożysz palec do mleka, a one będzie mocno ciepło, ale nie będzie Cię parzyć).
  2. Do kamionki wlej 150 g naturalnego i dodaj kilka łyżek ciepłego mleka. Całość wymieszaj łyżką – chodzi o to, aby ocieplić jogurt. Następnie mieszając wlej resztę mleka.
  3. Kamionkę przykryj talerzem i odstaw w ciepłe miejsce na 8-12h.

 


Jak zrobić jogurt naturalny – rady:

Wbrew pozorom można łatwo kupić jogurt bez mleka w proszku, wystarczy przeczytać skład na opakowaniu.

Zamiast jogurtu naturalnego możesz kupić w specjalistycznych sklepach zakwaskę. Ja jednak stosuję jako matkę kupny jogurt. Później każdy  kolejny robię na bazie własnego. Dzięki temu mniej plastikowych opakowań po jogurtach w moim koszu.

Nie martw się, jeśli nie masz termometru – ja też go nie stosuję. Temperaturę mleka doskonale ocenisz za pomocą palca. Mleko musi być gorące, ale nie może Cię parzyć.

Ja kamionkę z mlekiem i starterem (150g jogurtu) stawiam zawsze obok kuchenki.  U mnie zwykle się coś na niej gotuje, więc jest tam ciepło. Po kilku godzinach mam już gęsty i pyszny jogurt.

Im dłużej jogurt stoi w kamionce tym będzie gęstszy i kwaśniejszy.

Gotowy jogurt przelej do słoika i trzymaj w lodówce do 5 dni.

Najlepszym naczyniem do robienia jogurtu jest kamionka lub gliniany garnek. Jeśli nie masz takich przyrządów, to zwykły słoik też wystarczy, ale warto wtedy go czymś owinąć, żeby  nie wpuszczał do środka światła.

 

Zobacz też:

Domowy kefir – równie prosty i smaczny, kliknij zdjęcie i przekonaj się sama!

Jak zrobić kefir?
Domowy kefirhttps://www.zjem-cie.pl/jak-zrobic-samemu-kefir/

(Odwiedzono 5 587 razy, 1 wizyt dzisiaj)

6 Replies to “Jak zrobić jogurt naturalny? I przy okazji nie produkować zbędnego plastiku?”

  1. –> Mleko musi być gorące, ale może Cię parzyć. – tu chyba brakuje “nie”?:) Kiedyś tego próbowałam, zapomniałam, muszę wrócić do domowego jogurtu! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *