Sos tatarski – to popularny sos na zimno, na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw i ziół. Jest dość intensywny w smaku i głównie kojarzy mi się z Wielkanocą, aczkolwiek i na Święta Bożego narodzenia lubię sosie zjeść śledzika w sosie tatarskim :)
Sos tatarski – przepis domowy czy sos sklepowy?
Sos tatarski można oczywiście kupić już gotowy, w słoiczku, w prawie każdym sklepie, ale ja zdecydowanie wolę ten domowy przepis na sos tatarski, gdzie mogę dostosować ilość wszelkich dodatków pod swoje gusta smakowe :) Możecie dać więcej majonezu lub mniej śmietany (wtedy sos będzie nieco bardziej gęsty) więcej pieczarek lub więcej ziół – wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych.
Sos tatarski – z czym podawać?
Sos tatarski idealnie pasuje do jajek, wędlin, ryby smażonej w panierce (i np. Fishburgerów – o mniam!), a także jako dodatek do wcześniej wspomnianych śledzi.
Sos majonezowy znany na całym świecie!
Sos ten znany jest prawie na całym świecie, ale każdy kraj ma na niego swój tradycyjny przepis i tak np. we Francji dodaje się niego również ugotowane na twardo jajka (żółtko rozcierają z majonezem, a białka kroją w drobną kosteczkę). Anglicy zaś i Australijczycy serwują ten sos zaś jako dodatek do popularnego fish and chips, czyli ryby z frytkami.
Składniki potrzebne do sosu tatarskiego:
- 4 czubate łyżki majonezu (najlepiej o intensywnym smaku, nie słodki) – ok. 160 g
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany kwaśnej 18% – ok. 120 g
- 2 czubate łyżeczki tartego chrzanu (dałam ze słoiczka)
- 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
- 2 średnie ogórek konserwowe lub kiszone (wedle uznania – u mnie konserwowy) – ok. 120 g
- 6 małych grzybków marynowanych (u mnie pieczarki) – ok. 40 g
- pół małej czerwonej cebulki – ok. 20 g
- 2 łyżeczki kaparów – ok. 10 g
- pół małego pęczka koperku
- 3 gałązki szczypiorku
- pół łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przepis na sos tatarski – jak go zrobić krok po kroku?
- Kapary odsączyć z zalewy i drobno posiekać.
- Ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w drobną kosteczkę. Tak samo postąpić z marynowanymi grzybami (polecam marynowane pieczarki).
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Majonez wymieszać ze śmietaną, chrzanem musztardą. Dodać sok z cytryny oraz cukier, wymieszać. Następnie dodać wszystkie posiekane składniki oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Ponownie wymieszać. Wedle uznania możecie ilość poszczególnych składników pozmieniać pod Wasze kubki smakowe :) Dać więcej składników marynowanych lub odrobinę więcej cukru. Jeśli chcecie, by sos był bardzo gęsty – to dajcie więcej majonezu, a mniej śmietany.
- Przelać sos do miseczki, wierzch dowolnie ozdobić (np. drobno posiekanymi marynowanymi warzywami lub szczypiorkiem i koperkiem). Można go podawać np. jako sos do jajek, dodatek do wędliny lub smażonych ryb w panierce. Smacznego!
Jak długo można sos przechowywać w lodowce
Genialny przepis na sosik! Dziękuję nigdy tak dobrego sosu tatarskiego nie przygotowałam! Przyda się na Wielkanoc :-)
No nareszcie jakiś dobry przepis