Bezglutenowa babka orzechowo — czekoladowa

Jak każdego roku, poszukuję przed Świętami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M. Łebkowskiego z „Przysmaków polskiego stołu”.

Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewielkim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nie ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu !

Składniki:

  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 150 g ksylitolu/cukru pudru
  • 200 g masła
  • 4 jajka L
  • 50 g mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10 g 

Dodatkowo: 

  • 50 g czekolady gorzkiej
    50 ml śmietany kremówki

Wykonanie:

  • czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
  • masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać
  • ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
  • śmietanę kremówkę doprowadzić do wrzenia. Dodać  połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkę

SMACZNEGO !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *