Makowiec na kruchym spodzie

Zapraszam na pyszny makowiec na kruchym spodzie. Nieporównywalnie prostszy i szybszy do przygotowania niż tradycyjny zawijany z ciasta drożdżowego. Zadowoli wszystkich wielbicieli ciast z makiem.

Przygotowany na pysznym, bardzo kruchym spodzie z gotowego mielonego maku, także odpada żmudna praca z gotowaniem i mieleniem maku. Zapraszam do przepisu!

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej krupczatki
  • 200 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • wanilia

Składniki na masę makową:

  • 280-300 g mielonego maku
  • 50 g masła
  • 100 g miodu
  • 200 ml mleka
  • 100 g rodzynków
  • cynamon
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki Amaretto lub olejek migdałowy
  • 3 białka

Wykonanie:

  • składniki na kruche ciasto zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki
  • mleko, masło, miód umieścić w rondelku i podgrzać. Gorącym mlekiem zalać mak, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia. Dodać skórkę pomarańczową, rodzynki (uprzednio namoczone w gorącej wodzie i odsączone), mielone orzechy, Amaretto i cynamon
  • białka ubić na sztywną pianę i delikatnie przy pomocy szpatułki wymieszać z masą makową
  • tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, bok posmarować masłem. Ciasto podzielić na dwie części. Ciasto poszarpać i małymi kawałeczkami wyłożyć dno foremki i lekko docisnąć
  • na ciasto wyłożyć masę makową. Na górze ułożyć kawałeczki ciasta kruchego jak na kruszonkę
  • piec w 180`C 45-50 minut do zrumienienia kruszonki
  • podawać posypane cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *