jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane Wielkanoc przepisy

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado – to nasza kolejna propozycja na wielkanocne śniadanie. Aczkolwiek ze względu na zdrowotne właściwości awokado, można się pokusić o takie śniadanie nie tylko na Wielkanoc :) Osoby dbające o linię lub chcące po prostu uniknąć nadmiaru kalorii mogą (o ile oczywiście smakowo im to odpowiada) zamienić majonez np. na gęsty jogurt naturalny.

Jajka faszerowane awokado – Składniki:

  • 3 jajka klasy M
  • pół dojrzałego awokado
  • 2 płaskie łyżki bardzo gęstego majonezu o niesłodkim posmaku (u mnie majonez Kielecki)
  • 3 duże gałązki szczypiorku do farszu + odrobina drobnego szczypiorku do oprószenia jajek do ozdoby
  • garść rzeżuchy lub inne kiełki (np. rzodkiewki, brokuła)
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

jajka faszerowane z awokado

wielkanocne jajka faszerowane z awokado

Przepis na jajka faszerowane awokado:

  1. Jajka ugotować na twardo. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak ugotować idealne jajka na twardo, by były smaczne i z odpowiednio ściętym żółtkiem to koniecznie przeczytaj nasz wpis: Jak ugotować jajka na twardo, by były idealne? Pamiętaj, by wkładać je do zimnej wody i koniecznie pilnować czasy co do minuty. Jeśli używasz jajek klasy M, tak jak ja w tym przepisie, to nie czekaj od momentu zagotowania się wody dłużej niż 8 minut. Zbyt długo gotujące się jajka będą miały brzydką czarną otoczkę, a także będę mniej apetyczne niż te jajka, które gotowały się odpowiednia ilość minut. Po ugotowaniu się jajek, zdjąć garnek z palnika i zalać jajka zimną wodą. Lekko stłuc skorupki i pozostawić jajka w wodzie na parę minut. Po tym czasie obrać je ze skorupek.
  2. Kolejno każde jajko przekroić na pół. Z każdego z nich, wyciągnąć ostrożnie ze środka żółtko. Białka odłożyć na talerzyk.
  3. Żółtka wrzucić do miseczki, dodać majonez i za pomocą łyżki lub widelca dokładnie rozetrzeć na jednolitą masę. Kolejno dodać połówkę dojrzałego miąższu awokado, sok z cytryny (nie więcej niż 1 łyżkę) oraz sól i pieprz do smaku, ponownie dokładnie wymieszać ze sobą.
  4. Szczypiorek posiekać, dodać do farszu i również wymieszać.
  5. Jeśli chcecie to możecie również użyć szczypiorku o drobnych łodyżkach do ozdobienia jajek, bądź możecie je oprószyć świeżo posiekanym koperkiem lub kiełkami (rzodkiewki, brokuła itd.)
  6. Na talerzu rozsypać nieco kiełków rzodkiewki (lub brokuła albo po prostu rzeżuchę). Na to poukładać białka jajek. Na każde białko jajka nałożyć solidną porcję farszu z awokado. Wierzch oprószyć szczypiorkiem lub kiełkami (wedle uznania). Smacznego!

Jeśli zostało Wam nieco farszu, to możecie go wykorzystać jako pastę na kanapkę :)

Polecam także przepis na jajka faszerowane w wersji wiosennej.

jajka wielkanocne z awokado

jajka z awokado na wielkanoc

jajka faszerowane żółtkiem i awokado

pyszne jajka faszerowane na wielkanoc

Rate this post

1 thought on “Jajka faszerowane awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here