Śmietanowiec z kratką

Wyśmienity śmietanowiec na biszkopcie z musem wiśniowym i kratką z herbatników. Ciasto sprawdzi się na różne uroczystości i zachwyci gości

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


mus wiśniowy:
  • 700 ml wiśni w syropie lub dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 5 łyżeczek żelatyny
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 400 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 300 g mini herbatników z polewą czekoladową



Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Wiśnie w syropie blendujemy na mus i podgrzewamy. Wsypujemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Na ostygnięty biszkopt wykładamy tężejący mus wiśniowy.



W międzyczasie przezroczyste galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i chłodzimy. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając wlewamy małym strumieniem zimną galaretkę. Masę śmietanową wykładamy na zastygnięty mus wiśniowy. Na wierzchu układamy mini herbatniki czekoladą do góry.



Ciasto wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

1 komentarz: