czwartek, 4 kwietnia 2019

ROLADKI Z MARCHEWKĄ

      Dawno mnie tutaj nie było,ale ostatnio brakuje mi czasu. Mam trochę zaległych przepisów więc postaram się Wam je napisać. Zaczynam od przepysznych roladek,które możecie zrobić z szynki bądź ze schabu. Podałam je z gotowaną marchewką i fasolką,wszystko polane masłem. Jednym słowem palce lizać.



Składniki:

  • 4 plastry szynki bądź schabu
  • 500 g marchewki
  • 1 cebula
  • 250-300 g fasolki szparagowej ( może być mrożona)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka śmietany, jogurtu bądź majonezu 
Mięso umyć,osuszyć i rozbić. Oprószyć solą oraz pieprzem. 

Cebulę obrać,pokroić w kostkę. 
Marchewkę obrać,połowę pokroić w kostkę,resztę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Startą marchewkę udusić na łyżce masła,ok 10 min,następnie dodać cebulę i dusić jeszcze kilka minut. Pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę,sól,pieprz oraz śmietanę bądź majonez - odparować i odstawić by trochę ostygło.

Na przygotowane mięso nałożyć farsz i zwinąć w roladki,można spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na smalcu,podlać rosołem bądź przegotowaną wodą i smażyć,aż mięsko będzie miękkie. 

W międzyczasie zagotować posoloną wodę i wrzucić fasolkę z marchewką,gotować do miękkości.Odcedzić. Na patelni roztopić łyżkę masła,wrzucić warzywa i wymieszać. 

Gotowe mięsko podawać z warzywami.





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz