Kremowy sos pieczarkowy z serkiem topionym i rozmarynem

Kremowy sos pieczarkowy z serkiem topionym i rozmarynem To jedna z moich ulubionych wersji sosu pieczarkowego. Pysznie kremowy, gęsty i aromatyczny za sprawą rozmarynku. Rozmaryn wspaniale nadaje się do tego typu potraw. Dzisiejszy sos pieczarkowy z serkiem topionym nie należy do dań lekkich. Dlatego rozmaryn stanowi tu idealny dodatek. Dlaczego? No cóż… Dzięki zawartości aktywnych substancji pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych. Rozmaryn warto też włączyć do naszej diety jeśli cierpimy na niestrawność, zgagę czy też wrzody żołądka. Ja uwielbiam go za to jak wspaniale podkreśla smak dań. Używam go do sosów, ryb, mięs czy zup.

Gdzie kupić dobrej jakości rozmaryn i inne zioła? Polecam Wam zajrzeć na stronę MagicznyOgród.pl

 

Składniki:

  • około 400 g pieczarek
  • 1 łyżeczka rozmarynu – do nabycia w Magiczny Ogród
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • 100 g śmietankowego serka topionego (u mnie wersja z kolorowym pieprzem)
  • świeżo mielony pieprz i sól do smaku
  • nieduża ilość oleju do smażenia

Przygotowanie:

Pieczarki obieramy (używam samych kapeluszy) i kroimy na półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, pod koniec doprawiając pieprzem i odrobiną soli. Następnie wlewamy śmietankę i dodajemy rozmaryn, zostawiamy na mniejszym płomieniu co jakiś czas mieszając. Następnie dodać serek topiony (najlepiej stopniowo i pokrojony na mniejsze kawałki). Całość zostawiamy na palniku tak długo, aż serek się rozpuści (mieszamy). Pod koniec doprawiamy do smaku (nie żałujcie pieprzu, sos nie może być mdły).

Rada: Jeśli sos wyda się Wam za gęsty można dolać śmietanki.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz