Francuskie Caprese


Ostatnio, przed jedną z imprez zapragnęłam pokombinować i stworzyć coś nowego. Jako że jestem wielką fanką wyrobów z ciasta francuskiego i zawsze mam je w lodówce, zaczęłam rozglądać się za czymś, co pozwoli zaserwować przekąskę na słono.

I tak oto moim oczom ukazała się mozzarella i pomidory. Caprese po francusku? Czemu nie! Robi się to naprawdę ekspresowo i jest mega smaczne, o czym może świadczyć fakt, jak szybko przekąska znikała z talerza.



SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży pomidor
  • 2 kulki mozzarelli
  • oliwa
  • czosnek granulowany
  • bazylia suszona
  • sól


PRZYGOTOWANIE:

Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów, mozzarelle na 12 plastrów, podobnie pomidora. Na kwadratach ciasta francuskiego układamy pomidora, a na niego kładziemy plaster mozzarelli. Kropimy wszystko oliwą, solimy, sypiemy czosnkiem oraz bazylią.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza (termoobieg) i pieczemy około 15-20 minut - do momentu aż ciasto francuskie będzie miało kolor złoty. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.


I po robocie! Smacznego! :)




Komentarze

Popularne posty