kwietnia 03, 2019

Tinola (zupa)


Tinola
Tinola to filipińska zupa, którą tradycyjnie przygotowuje się z papają. Filipińczycy uważają ją z najzdrowszą z zup. Według nich ten imbirowy rosół ma uzdrawiającą moc i uśmierza między innymi bóle stawów. Nawet, gdy nic nas nie boli, warto sięgnąć po to danie. Jest smaczne, sycące, a jednocześnie lekkie. 

Tinola (zupa)

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 cukinia
  • 1/4 główki białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 4 podudzia z kurczaka
  • 2 l wody lub bulionu
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
W dużym garnku rozgrzewam olej. Dodaję posiekaną w kostkę cebulę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmażam cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodaję kurczaka, chwilę smażę i zalewam gorącą wodą lub bulionem, dodaję pokrojoną w plasterki marchewkę. Zagotowuję, przykrywam, zmniejszam płomień i gotuję 30 minut. W tym czasie przygotowuję pozostałe warzywa: cukinię kroję w grubą kostkę, a kapustę szatkuję. Po 30 minutach wyjmuję mięso z kurczaka i do garnka dodaję kapustę. Gotuję 10 minut. Następnie wrzucam cukinię i gotuję około 5-10 minut (żeby cukinia lekko zmiękła). Dokładam pokrojone mięso kurczaka, doprawiam solą i pieprzem. 
Tinola



3 komentarze :

  1. Chętnie spróbowałybyśmy takich nowych smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skład naprawdę świetny, więc zupa jak najbardziej wspaniale działająca na nasze organizmy. Smak też pewnie super. Na pewno przepis wykorzystam :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę spróbować, bo lubię azjatyckie dania :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger