X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRóżne przepisyRyby

Pulpety rybne. Przepis krok po kroku.

Pulpety rybne. Przepis krok po kroku.

Dzisiejszy przepis stworzony został z myślą o piątkowym szybkim obiedzie. Jest to najlepszy sprawdzony przepis na pulpety rybne. Bardzo aromatyczne, pachnące skórką cytrynową i koperkiem.

Do przygotowania tego dania użyłem filetów z dorsza i łososia ale możecie użyć dowolnej ryby. Warto zwrócić uwagę, aby jeden z gatunku był nieco tłustszy. Przy daniach przygotowywanych na parze lub gotowanych sprawia to, że potrawa nie będzie wysuszona. Jako dodatek idealnie pasuje ekspresowy sos cytrynowy. Żeby go przygotować wystarczy dosłownie 15 minut. Jednym słowem piątkowe danie idealne 😊

Składniki:

  • 200 g filetów z łososia 
  • 300 g filetów z białej ryby np. dorsza
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 4-5 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, czarny pieprz

Sos:

  • 400 ml śmietanki 30% UHT
  • skórka otarta z ½ cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki kurkumy mielonej
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru np. trzcinowego

Przygotowanie:

Krok 1:

Filety rybne pozbawione ości przepuść przez maszynkę do mielenia. Następnie cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na dwóch łyżkach oleju roślinnego do uzyskania rumianego koloru. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę, przełóż do zmielonej ryby. Dodaj pozostałe składniki podsmażoną cebulę, skórkę otartą z połowy cytryny, bułkę tartą, jajko, posiekany koperek, dopraw solą i czarnym pieprzem. Na koniec wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy.

Krok 2:

Wilgotnymi dłońmi uformuj pulpeciki o średnicy około 3,5 cm. Następnie układaj desce posypanej bułką tartą.

Krok 3:

Pulpeciki ugotuj na parze, od momentu zagotowania około 15 minut. Ja użyłem przystawki Varoma do Thermomixa. Ale można je ugotować w bulionie lub osolonej wodzie, około 10 minut na małym ogniu.

Krok 4:

Do rondelka wlej śmietankę. Doda skórkę cytrynową, sok z cytryny, kurkumę, sól, pieprz i cukier do smaku. Następnie gotuj 10 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pulpety podawaj z sosem, ziemniakami z koperkiem i klasyczną surówką z kiszonej kapusty.

Jeżeli szukacie innych piątkowych inspiracji, to z czystym sumieniem polecam zaprzyjaźnionego bloga Przepisy Joli.

I tyle w temacie 😊 Pulpety rybne polecają się do przygotowania. Przepis nie powinien sprawić żadnego problemu, w końcu przygotowany jest krok po kroku. Jeżeli jednak pojawią się jakieś pytania, piszcie komentarze. Jestem do waszych usług, w granicach normy oczywiście 😉

Po więcej przepisów na dania główne, w których główną rolę grają ryby zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również