Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia)

4.5/5 (49 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min + chłodzenie

Ciasto cytrynowiec

Opis przepisu

Dopiero pokazywałam Wam różne propozycje na Święta Bożego Narodzenia, a już się powoli zbliżamy do Wielkanocy… Czas leci nieubłaganie!

Chciałabym Wam zaprezentować genialne ciasto CYTRYNOWIEC na herbatnikach (bez pieczenia), który dosyć, że pięknie się prezentuje, to jeszcze lepiej smakuje. Mimo, że wygląda na bardzo skomplikowane to jest naprawdę proste do przygotowania. Lekkie jak chmurka, delikatne w smaku… No po prostu pycha!

Ciasto cytrynowiec składa się z masy serowo-cytrynowej, śmietankowo-cytrynowej oraz śmietankowej. Ja użyłam do niego maślanych herbatników, lecz równie dobrze możecie do niego użyć krakersów.

Do mojego ciasta cytrynowiec użyłam śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%. Bardzo lubię ją używać do ciast na zimno, a także wszelkiej maści deserów. Ubija się fenomenalnie, a co ciekawe można ją bez problemu nawet ubić w słoiku do bitej śmietany!

Śmietankę z mleczarni Łowicz możecie kupić w każdym większym sklepie.

Przepis na: Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia)

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 25 x 25 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Masa serowo-cytrynowa:

  • 500 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z wyciśniętej cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 350 ml wrzącej wody

Masa śmietanowo-cytrynowa:

  • 700 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wrzącej wody

Masa śmietanowa:

  • 300 ml śmietanki łowickiej UHT z zakrętką 36%
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku
Wyślij emailem

Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia) - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Masa serowo-cytrynowa:

Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i odstawiamy do momentu aż będą tężejące.

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z wyciśniętej cytryny. Wlewamy galaretki i całość miksujemy.

Spód foremki (u mnie o rozmiarze 25×25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i tworzymy pierwszą warstwę herbatników. Wylewamy na nią gęstą masę (jeżeli byłaby rzadka, to musimy odczekać chwilkę aż chwilkę stężeje), wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.

Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i gdy będą tężejące wylewamy nimi herbatniki tworząc kolejną warstwę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.

Masa śmietankowo-cytrynowa:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku. Odstawiamy do momentu aż będzie tężejąca.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Wykładamy ją na kolejną warstwę herbatników.

Masa śmietankowa:

Układamy ostatnią warstwę herbatników. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch naszego ciasta. Całość wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


Ciasto cytrynowiec

Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia)

Ciasto cytrynowiec (bez pieczenia)

Ciasto cytrynowiec na wielkanoc

Przepis na ciasto cytrynowiec

śmietanka łowicka

Wpis powstał przy współpracy z mleczarnią Łowicz.

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 49

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
ppp
ppp
5 miesięcy temu

czy ser z wiaderka można zastąpić mascarpone?

Żaneta
Żaneta
1 rok temu

Jak długo mozna przechowywać?

Marika
Marika
4 lat temu

W jakich proporcjach rozpuścić galaretkę z pierwszej części przepisu? W 500ml?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Marika

W 350 ml 🙂 Poprawiłam już również w przepisie aby była jasność 🙂

Joanna
Joanna
4 lat temu

Jakiego sera z wiaderka Pani użyła? Jakiej firmy? Martwię się aby nie kupić takiego który będzie za rzadki.
Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Joanna

NAjczęściej korzystam z sera Wielun moj ulubiony… Jest dostępny w wiekszych sklepach np. Carrefour 🙂

Przepis na ciasto cytrynowiec

Przepis na ciasto cytrynowiec jest stosunkowo proste, mimo że na na pierwszy rzut oka może się wydawać inaczej. Ciasto składa się z masy serowo-cytrynowej oraz śmietankowo-cytrynowej i śmietankowej. Masy przełożyłam maślanymi herbatnikami, lecz równie dobrze można do tego użyć krakersów. Jeżeli lubisz podobne ciasta to zobacz koniecznie ciasto cytrynowe lub ciasto Cytrynowy śnieżny puch!

Ciasto cytrynowe

Zawsze jedząc ciasto cytrynowe mam przed oczami gorące lato i słoneczne plaże. To chyba przez ten słodko-kwaśny smak, który kojarzy mi się z zimną lemoniadą w gorące dni 🙂 Ciasto cytrynowe też jest przepisem podawanym na zimno, więc jak najbardziej możemy zaserwować w gorące letnie dni, jako lekki deser.

RozwińZwiń