Ciasto czekoladowe z burakiem

Ciasto czekoladowe z burakiem jest mega pyszne, mega czekoladowe, mięsiste i długo zachowuje świeżość. Kolejne na blogu z ciast z dodatkiem warzyw, które wzbogacają małe co nieco do kawy o wartościowe składniki odżywcze. Dzisiaj w roli gwiazdy poczciwy buraczek! Moje ulubione warzywo jest w cieście absolutnie niewyczuwalne. Sama zdrowa słodycz. Zrób i poznaj ten smak!

To ciasto z rodzaju tych najłatwiejszych, suche składniki z mokrymi wystarczy wymieszać łyżką. Dziecinnie proste, zatem do dzieła! A i najważniejsze, ciasto możesz potraktować jako wypiek awaryjny, gdy nie masz ani jednego jajka na stanie!

Składniki mokre:

  • 1 szklanka purée z buraka (2 średnie buraczki)
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki miodu/ksylitolu
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Składniki suche:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
  • 2 łyżki zaparzonego ristretto
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa:

  • 60 g czekolady
    40 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:

  • garść orzeszków pistacjowych

Przygotowanie:

  • buraka ugotować lub upiec w piekarniku. Ostudzić, następnie zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej lub zblendować
  • w jednej miseczce umieścić wszystkie suche składniki
  • w drugiej misce połączyć mokre składniki. Na końcu dodać buraka i dobrze ubić trzepaczką, by dobrze wymieszać i napowietrzyć masę
  • mokre składniki połączyć z mokrymi i wymieszać przy pomocy łyżki
  • wlać do foremki/keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  • piec w piekarniku w 175*C 40 minut
  • w małym kubeczku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać. Polać ostudzone ciasto i posypać orzeszkami pistacjowymi

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *