Surówka z pasternaku i jabłka

Pasternak z wyglądu podobny do pietruszki, jednak zupełnie odmienny w smaku. Delikatny, słodkawy, lekko anyżkowy to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego warto wykorzystać jego zdrowotny potencjał. Pasternak to doskonały materiał na super szybką surówkę. Ze słodko-kwaśnym jabłkiem i sosem jogurtowym smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam!

Składniki:

  • 1 korzeń pasternaku – 250 g
  • 1 duże jabłko – 200 g
  • 200 g jogurtu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

  • wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać z jogurtem, następnie doprawić do smaku solą, miodem i pieprzem
  • pasternak i jabłko obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej
  • bezpośrednio po starciu wymieszać z sosem jogurtowym
  • przed podaniem schłodzić, posypać zieloną natką pietruszki 

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *