Domowe napoleonki

Napoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową.

Moje napoleonki mogę śmiało nazwać królewskimi, bo tak właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem, a kremem budyniowym — lekkim, puszystym, aksamitnym, po prostu przepysznym. I choć ciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa!

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego (na maśle)
  • 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera (37 g)
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 2+2 łyżki cukru/ksylitolu
  • 2 łyżki alkoholu — opcjonalnie

Dodatkowo: Cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • ciasto francuskie rozwinąć, pozostawiając je na papierze i nieco ocieplić. Przeciąć na 2 równej wielkości części i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 200* C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudzić
  • przygotować krem budyniowy
  • rozsmarować krem na części ciasta francuskiego. Drugą, upieczoną część ciasta przeciąć na 6 lub 8 równej wielkości kawałków odpowiadających wielkością ciastek i ułożyć na kremie jeden obok drugiego. Najlepiej ciąć upieczone ciasto francuskie przy pomocy noża-piłki. Wcześniejsze nacięcie znacznie ułatwia porcjowanie, a ciastka zachowują ładny kształt
  • podawać suto oprószone cukrem pudrem

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *