Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz!

Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami i mozzarellą:

  • 2 większe filety rybne (dałam z dorsza)
  • por
  • 2 małe pomidory (albo jeden większy)
  • 2 kulki sera mozzarella
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym filecie układamy podsmażonego pora, następnie plastry pomidorów i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut.

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą
Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą

 

Zobacz inne przepisy na rybę na obiad:

Zapiekanka Ziemniaczana Z Rybą

Ryba W Cieście Curry

Ryba Marynowana W Mleku I Smażona

Ryba Zapiekana Z Warzywami

Ryba Pod Porową Kołderką

Ryba Pieczona Pod Pierzynką Cebulową

Ryba W Cieście Serowym

Ryba Pieczona W Piekarniku

Print Friendly, PDF & Email