Jednogarnkowe danie z ryżem i pieczarkami

Dania jednogarnkowe z całą pewnością są nieocenione gdy czasu brak, lub najzwyczajniej, chcemy by po przygotowaniu obiadu nie było w kuchni zbyt wielkiego bałaganu.

Po skończeniu tego dania do umycia będzie jedynie deska do krojenia, nóż, naczynie po bulionie i patelnia.

Do tego danie jest szybkie i smaczne.

Jedyny minus? Dania z pieczarkami i ryżem nie są zbyt zachęcające kolorystycznie. Ale np jako piątkowe danie bez mięsa, taka potrawka spisze się bardzo fajnie.

  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki masła
  • 200 g ryżu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 cukinia
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, curry

Cebule kroimy w kostkę lub w piórka.

Pieczarki kroimy na półplasterki.

Cukinię kroimy na ćwiartki.

Na dużej patelni z wysokim brzegiem rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę. Stopniowo dodajemy pieczarki. Gdy wszystkie pieczarki będą zrumienione, wsypujemy opłukany na sicie i osączony ryż. Zalewamy całość bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 10-15 minut.

Do naczynia dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę, cukinię oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy dalej, już bez przykrycia, do momentu aż cała woda odparuje.

Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidorki.

Zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry.

tom 85