Ciasto marchewkowe z kremem

brazowe-ciasto-bialy-krem-marchewka

Ciasto marchewkowe to jedno z moich ulubionych ciast. Od kiedy je odkryłam jakieś sześć lat temu, na stale weszło do mojego słodkiego menu. Pamiętam, że jak piekłam je pierwszy raz, to tak nie do końca wierzyłam, że słodkie ciasto i marchewka, to dobry duet. Okazało się jednak, że idealnie do siebie pasują, ciasto jest wilgotne i puchate.
Dziś zapraszam Was po przepis na ciasto marchewkowe z kremem mascarpone.

Na blogu znajdziecie też inne przepisy na to pyszne ciacho:

brazowe-ciasto-bialy-krem-marchewka




Ciasto marchewkowe z kremem
Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki
Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 spora marchewka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1 szklanka oleju

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru



Wykonanie:
Jajka mieszamy z cukrem w dużej misce. Dodajemy olej i mieszamy dalej. Marchewkę ścieramy ma drobnej tarce, lekko odciskamy sok i wrzucamy do miski, mieszamy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, cynamonem i kardamonem. Stopniowo wsypujemy do miski z mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. 
Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce.
Gdy ciasto będzie już zimne przecinamy je na pół i zabieramy się za szykowanie kremu. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce ubijamy mascarpone, a następnie dodajemy do niego po łyżce ubitej śmietany i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy jedną częścią kremu, a drugą smarujemy wierzch ciasta. 



Komentarze

Prześlij komentarz