Menu

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana to zdrowy i smaczny dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa i jest produktem bezglutenowym, zalecanym osobom nietolerującym glutenu. 

Kasza jaglana z malinami i borówkami
Uwielbiam kaszę jaglaną i staram się jeść ją jak najczęściej. Najbardziej smakuje mi ona z owocami lub konfiturą na śniadanie albo kolację. Kasza jaglana jest tak smaczna, że zanim ją po ugotowaniu doprawię, w dziwny sposób jej ubywa, bo każdy z domowników tylko próbuje czy jest dobra :) Lubicie kaszę jaglaną?

Jakie wartości posiada kasza jaglana?

  • zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
  • zawiera krzem  — poprawia pracę stawów i ich regenerację, poprawia przemianę materii, wygląd skóry, włosów i paznokci
  • nie zawiera glutenu — mogą ją spożywać osoby chorujące na celiakię i nietolerujące glutenu
  • jest cennym źródłem cynku, magnezu, żelaza, wapnia i dobrze przyswajalnego błonnika
  • jest lekkostrawna — zalecana osobom z problemami żołądkowymi
  • ma właściwości pomagające usuwać nadmiar śluzu z organizmu — zalecana w trakcie przeziębienia, aby szybciej pozbyć się kataru i mokrego kaszlu
  • działa odkwaszająco — naturalnie pomaga oczyścić organizm z toksyn, gdyż ma odczyn zasadowy
  • zawiera tryptofan, który podnosi poziom serotoniny — obniża poziom stresu i pomaga w zasypianiu

Jak przechowywać kaszę jaglaną?

  • Kasza jaglana źle przechowywana ze względu na zawarty w niej tłuszcz może jełczeć i nabierać goryczki. 
  • Kaszę najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, zacienionym i suchym miejscu. 
  • Jeśli nie jesteśmy pewni, jak w sklepie była przechowywana kasza, najlepiej ją przed gotowanie przepłukać najpierw zimną wodą, a następnie gorącą. Taki zbieg sprawi, że po ugotowaniu kasza nie będzie gorzka. 

Jak ugotować kaszę na sypko? 

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2,5 szklanki wody 
  • szczypta soli  

Przygotowanie: 

  1. Kaszę przepłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie gorącą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
  2. Wodę zagotować z solą i wrzucić do niej kaszę, zamieszać i gotować pod przykryciem około 12 - 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Do wody można dodać 1/2 łyżeczki oleju, ale ja nie dodaję, gdyż przeszkadza mi nieco wyczuwalny smak oleju.
  3. Po ugotowaniu zdjąć z palnika i odstawić na około 10 - 15 minut, następnie odkryć, wymieszać i zostawić na chwilę do odparowania.
  4. Kasza na sypko świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, do sałatek, jako farsz do kotletów i naleśników.
  5. Kaszę, aby nabrała smaku, można gotować na wywarze z warzyw lub mięsa, z dodatkiem ulubionych ziół lub kurkumy.
Kasza jaglana ugotowana na wodzie

Jak ugotować kleistą kaszę jaglaną? 

Składniki: 

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 - 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli kasza ma być na słodko)
  • owoce, konfitura, orzechy, rodzynki lub inne ulubione dodatki do podania 

Przygotowanie: 

  1. Kaszę opłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie gorącą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
  2. Zagotować wodę ze szklanką mleka i wrzucić opłukaną kaszę i masło. Gotować pod przykryciem co pewien czas mieszając około 20 minut.
  3. Pod koniec ewentualnie dodać cukier. 
  4. Jeśli kasza zbyt szybko wchłania płyn, a jest jeszcze twarda to, należy co pewien czas podlewać pozostałym najlepiej ciepłym mlekiem. Kasza jaglana może mieć różny stopień wysuszenia i inaczej wchłaniać płyny.
  5. Z tak ugotowanej kaszy łatwo można uzyskać delikatną formę kremu, wystarczy tylko jeszcze ciepłą kaszę zmiksować.
Kasza jaglana ugotowana na mleku z powidłami

3 komentarze:

  1. Kocham kaszę jaglaną całym sercem :-)!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy ją w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mieszkam od dawna za granicą i zupełnie zapomniałam o kaszy jaglanej. Zapomniałam nawet jak smakuje. Ale już mam ją w domu i wkrótce zaserwuję domownikom coś nowego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry