Kasza jaglana to zdrowy i smaczny dodatek zarówno do dań wytrawnych, jak i na słodko. Kasza jaglana to łuskane ziarno prosa i jest produktem bezglutenowym, zalecanym osobom nietolerującym glutenu.
Uwielbiam kaszę jaglaną i staram się jeść ją jak najczęściej. Najbardziej smakuje mi ona z owocami lub konfiturą na śniadanie albo kolację. Kasza jaglana jest tak smaczna, że zanim ją po ugotowaniu doprawię, w dziwny sposób jej ubywa, bo każdy z domowników tylko próbuje czy jest dobra :) Lubicie kaszę jaglaną?
Jakie wartości posiada kasza jaglana?
- zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
- zawiera krzem — poprawia pracę stawów i ich regenerację, poprawia przemianę materii, wygląd skóry, włosów i paznokci
- nie zawiera glutenu — mogą ją spożywać osoby chorujące na celiakię i nietolerujące glutenu
- jest cennym źródłem cynku, magnezu, żelaza, wapnia i dobrze przyswajalnego błonnika
- jest lekkostrawna — zalecana osobom z problemami żołądkowymi
- ma właściwości pomagające usuwać nadmiar śluzu z organizmu — zalecana w trakcie przeziębienia, aby szybciej pozbyć się kataru i mokrego kaszlu
- działa odkwaszająco — naturalnie pomaga oczyścić organizm z toksyn, gdyż ma odczyn zasadowy
- zawiera tryptofan, który podnosi poziom serotoniny — obniża poziom stresu i pomaga w zasypianiu
Jak przechowywać kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana źle przechowywana ze względu na zawarty w niej tłuszcz może jełczeć i nabierać goryczki.
- Kaszę najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym, zacienionym i suchym miejscu.
- Jeśli nie jesteśmy pewni, jak w sklepie była przechowywana kasza, najlepiej ją przed gotowanie przepłukać najpierw zimną wodą, a następnie gorącą. Taki zbieg sprawi, że po ugotowaniu kasza nie będzie gorzka.
Jak ugotować kaszę na sypko?
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Kaszę przepłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie gorącą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
- Wodę zagotować z solą i wrzucić do niej kaszę, zamieszać i gotować pod przykryciem około 12 - 15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Do wody można dodać 1/2 łyżeczki oleju, ale ja nie dodaję, gdyż przeszkadza mi nieco wyczuwalny smak oleju.
- Po ugotowaniu zdjąć z palnika i odstawić na około 10 - 15 minut, następnie odkryć, wymieszać i zostawić na chwilę do odparowania.
- Kasza na sypko świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu, do sałatek, jako farsz do kotletów i naleśników.
- Kaszę, aby nabrała smaku, można gotować na wywarze z warzyw lub mięsa, z dodatkiem ulubionych ziół lub kurkumy.
Jak ugotować kleistą kaszę jaglaną?
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 - 2 szklanki mleka
- 2 łyżki masła
- 2 - 3 łyżki cukru trzcinowego (jeśli kasza ma być na słodko)
- owoce, konfitura, orzechy, rodzynki lub inne ulubione dodatki do podania
Przygotowanie:
- Kaszę opłukać na sitku najpierw zimną wodą, a następnie gorącą, aby pozbyć się ewentualnej goryczki.
- Zagotować wodę ze szklanką mleka i wrzucić opłukaną kaszę i masło. Gotować pod przykryciem co pewien czas mieszając około 20 minut.
- Pod koniec ewentualnie dodać cukier.
- Jeśli kasza zbyt szybko wchłania płyn, a jest jeszcze twarda to, należy co pewien czas podlewać pozostałym najlepiej ciepłym mlekiem. Kasza jaglana może mieć różny stopień wysuszenia i inaczej wchłaniać płyny.
- Z tak ugotowanej kaszy łatwo można uzyskać delikatną formę kremu, wystarczy tylko jeszcze ciepłą kaszę zmiksować.
Kocham kaszę jaglaną całym sercem :-)!
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ją w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńMieszkam od dawna za granicą i zupełnie zapomniałam o kaszy jaglanej. Zapomniałam nawet jak smakuje. Ale już mam ją w domu i wkrótce zaserwuję domownikom coś nowego.
OdpowiedzUsuń