Ciasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem

Ciasto „Owocowe marzenie” – biszkoptowe ciasto z owocowym kremem. Wiosna… czy Wy też tak kochacie tą porę roku? Zieleń, wszystko budzi się do życia. Ja kocham ten czas. Również w mojej kuchni jest coraz bardziej kolorowo. Odchodzą w kąt pierniki, wypieki z cynamonem, teraz królują inne połączenie. Pełne owoców, kolorów. I choć na działkowych krzaczkach nie ma jeszcze malin czy truskawek, w mojej kuchni ich nie brakuje. Za to właśnie kocham mrożonki Hortex. Ulubiona owocowa mieszanka na wyciągnięcie ręki o każdej porze roku 😀 Weekendowe rodzinne chwile zawsze spędzamy przy wspólnych rozmowach i dobrym cieście. Tym razem przygotowałam ciasto „Owocowe marzenie”. Pyszna biszkoptowa tarta z owocowym kremem i dużą porcją owoców. Do tego odrobina jadalnych płatków róż. Coś cudownego! Polecam Wam takie połączenie. Moja rodzina była zachwycona 😀

*przepis brał udział w konkursie na stronie „Durszlak”

Składniki:

Na biszkoptowy spód:
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka (najlepiej wiejskich)
  • 4 g cukru wanilinowego
  • 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do nasączenia: woda z cukrem i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym, ja dziś nasączyłam wodą z dodatkiem syropu limonka z miętą

Krem i reszta składników:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml zimnej śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • około 1 łyżki soku z cytryny
  • 1 opakowanie mrożonych owoców – u mnie Mieszanki owocowej Hortex
  • jadalne płatki róż do ozdoby

Przygotowanie:

Pieczemy biszkoptowy spód:

Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka na sztywno. Ciągle miksując dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i dokładnie obsypanej kaszą manną lub mąką ceramicznej formy na tartę (24-26 cm, w zależności od wielkości formy ciasto będzie wyższe bądź niższe). Można również użyć tradycyjnej torownicy.
 
Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 180-190 stopni piekarniku na środkowym poziomie przez około 45 minut. Dokładnie ostudzony biszkopt wyjmujemy z formy i nasączamy (ilość według gustu).
 
Przygotowujemy krem i resztę składników:

Zabieramy 1 szklankę mrożonych owoców, resztę wsypujemy do miski i odstawiamy, aby owoce zaczęły się odmrażać. Szklankę owoców podgrzewamy (w garnuszku lub mikrofali – u mnie dziś ta opcja, wystarczyła minuta). Odstawiamy do przestudzenia (nie łączymy ciepłych owoców z kremem).

Do miski przekładamy cały serek mascarpone, dodajemy nasze rozmrożone owoce i cukier puder (najpierw możecie dodać 4 łyżki). Wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy sok z cytryny, krótko miksujemy i próbujemy. Pamiętajcie, że krem nie ma być mdły, w zależności od potrzeb można dodać więcej soku z cytryny lub cukru pudru. W osobnej misce ubijamy śmietankę, następnie dodajemy ją do reszty składników i krótko miksujemy na małych obrotach.

Tak przygotowany krem przekładamy na nasz biszkoptowy spód. Na wierzch wykładamy pozostałe owoce. Całość posypujemy płatkami jadalnych róż.

Smacznego

Jeśli chcesz kupić produkty na ten przepis, a nie chcesz przepłacać za zakupy spożywcze – sprawdź najnowszą gazetkę promocyjną Carrefour: https://www.topspozywcze.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-carrefour/

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz