2019/03/24

Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino

To jedno z moich ulubionych dań. Kotlety mielone najczęściej goszczą w moim domu w weekendy. Można przygotować je na wiele sposobów, jednak te z czosnkiem i pecorino są najlepsze. Zapach czosnku wypełnia cała kuchnię, a pecorino sprawia, że zwykłe mielone nabierają włoskiego charakteru.

Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Takie są moje kotlety mielone. Koniecznie przygotujcie. 


Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino



Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino / 8 kotletów

Składników:

  • 550 g mielonego wieprzowego
  • 150 g sera pecorino w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 małej bułki, najlepiej kajzerki
  • woda do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • sól, pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
  • Do dużej miski przekładamy mięso mielone.
  • 1/2 bułki namaczamy w wodzie. Czekamy 10 minut.
  • Czosnek obieramy i siekamy.
  • Posiekany czosnek dodajemy do mięsa mielonego.
  • Wbijamy jajko.
  • Namoczoną wcześniej bułkę dokładnie odciskamy z wody, dodajemy do mięsa mielonego.
  • Ser pecorino ścieramy na tarce na małych oczkach, dodajemy do masy.
  • Całość doprawiamy do smaku.
  • Masę starannie mieszamy..
  • Wyrabiamy tak długo, aż masa nie będzie kleić się do dłoni.
  • Im dłużej wyrabiamy, tym kotlety będą smaczniejsze.
  • Z masy formujemy kotlety.
  • Obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na wcześniej rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż będą chrupiące, ale pozostaną soczyste w środku.

Podajemy np. z :



Kotlety mielone z czosnkiem i pecorino

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz