WIOSENNY BUKIET WARZYW

Kolorowa, niesamowicie smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka wiosenna. Szczególnie polecam ją wszystkim tym, którzy chcieliby do swojej diety włączyć więcej witamin i substancji odżywczych płynących z warzyw. Obok pomidorków, ogórka i szczypiorku mamy tu smakowity pasztet warzywny połączony z serkiem śmietankowym, którym nadziałam spiczastą paprykę czerwoną. Takie wykorzystanie pasztetu jest nie tylko niebanalnym pomysłem na jego sałatkowe zastosowanie, ale też sprawia, że sałatka ciekawie się prezentuje, jest bardzo pożywna i oczywiście zachwyca sowim smakiem. Doskonale sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, jak i lekki obiad tudzież kolację.

Bezglutenowa Wegetariańska

SKŁADNIKI:

  • 2 garści mixu sałat
  • 1/2 opakowania pasztetu warzywnego Z GRUNTU DOBRE z Sokołowa
  • 75 g serka śmietankowego puszystego
  • 1 długa papryka spiczasta
  • 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
  • 1 nieduży pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
  • sól, świeżo mielony pieprz

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Nie wymaga gotowaniaNie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
  2. Serek śmietankowy oraz pasztet warzywny rozgniatamy widelcem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy pozbawioną gniazda nasiennego paprykę spiczastą (paprykę ustawiamy pionowo na desce i dokładnie zapełniamy ją nadzieniem), a następnie kroimy bardzo ostrym nożem na plastry grubości około 6-8 mm.
  3. Pomidorki kroimy na połówki.
  4. Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy łyżeczką miąższ i kroimy go na półplasterki.
  5. Szczypiorek drobno siekamy.
  6. Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, pomidorki, ogórki oraz pestki słonecznika i szczypiorkiem Całość polewamy dressingiem, a na koniec pomiędzy listki sałaty wsuwamy plasterki papryki z serowo-warzywnym nadzieniem.
Wiosna warzywna. Sałatka z pomidorkami, słonecznikiem o pasztetem warzywnym oraz paprykę z serkiem śmietankowym .
Wiosna warzywna. Sałatka z pomidorkami, słonecznikiem o pasztetem warzywnym oraz paprykę z serkiem śmietankowym .

Brak komentarzy do "WIOSENNY BUKIET WARZYW"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny