Kolorowa, niesamowicie smaczna, prosta i szybka w przygotowaniu sałatka wiosenna. Szczególnie polecam ją wszystkim tym, którzy chcieliby do swojej diety włączyć więcej witamin i substancji odżywczych płynących z warzyw. Obok pomidorków, ogórka i szczypiorku mamy tu smakowity pasztet warzywny połączony z serkiem śmietankowym, którym nadziałam spiczastą paprykę czerwoną. Takie wykorzystanie pasztetu jest nie tylko niebanalnym pomysłem na jego sałatkowe zastosowanie, ale też sprawia, że sałatka ciekawie się prezentuje, jest bardzo pożywna i oczywiście zachwyca sowim smakiem. Doskonale sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, jak i lekki obiad tudzież kolację.
SKŁADNIKI:
- 2 garści mixu sałat
- 1/2 opakowania pasztetu warzywnego Z GRUNTU DOBRE z Sokołowa
- 75 g serka śmietankowego puszystego
- 1 długa papryka spiczasta
- 1 szklanka żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 nieduży pęczek szczypiorku
- 2 łyżki prażonych, solonych pestek słonecznika
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA DRESSING:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżka octu winnego białego
- sól, świeżo mielony pieprz
20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
- Serek śmietankowy oraz pasztet warzywny rozgniatamy widelcem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masą wypełniamy pozbawioną gniazda nasiennego paprykę spiczastą (paprykę ustawiamy pionowo na desce i dokładnie zapełniamy ją nadzieniem), a następnie kroimy bardzo ostrym nożem na plastry grubości około 6-8 mm.
- Pomidorki kroimy na połówki.
- Ogórka przekrawamy na pół, wydrążamy łyżeczką miąższ i kroimy go na półplasterki.
- Szczypiorek drobno siekamy.
- Na półmisek wykładamy naprzemiennie mix sałat, pomidorki, ogórki oraz pestki słonecznika i szczypiorkiem Całość polewamy dressingiem, a na koniec pomiędzy listki sałaty wsuwamy plasterki papryki z serowo-warzywnym nadzieniem.
Brak komentarzy do "WIOSENNY BUKIET WARZYW"