Delicja na Święta (i nie tylko...)


Witajcie!

Tym razem, na prośbę jednej znajomej, postanowiłam wrzucić przepis na ciasto zwane Delicją. Przedstawiam nietypową wersję, taką na bogato. Wiadomo – mandarynki, które są w cieście kojarzą się większości z nas właśnie ze świętami Bożego Narodzenia.

Ważne jest by dobrze rozłożyć wykonanie ciasta. Biszkopt i galaretkę najlepiej zrobić sobie dzień wcześniej, a na następny dzień zrobić kremy i wykończyć. Inaczej zrobienie ciasta może nam zająć cały dzień. Mimo, że pracy przy niej sporo – myślę, że warto. Nie dość, że super prezentuje się na stole, to jeszcze rewelacyjnie smakuje.



SKŁADNIKI (duża blacha)

BISZKOPT:
  • 6 jajek rozmiar L
  • 155 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 190 g cukru


WARSTWA GALARETKOWA:
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 700 ml wrzącej wody
  • 1 puszka mandarynek


KREM CZEKOLADOWY:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 200 g śmietany kremówki 36%
  • orzechy włoskie


MASA:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180 g masła


DODATKOWO:
  • 1 gorzka czekolada do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT: Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić.

GALARETKA: Dwie pomarańczowe galaretki rozpuścić w 700 ml wrzącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Mandarynki odsączyć z zalewy, ale jej nie wylewać. Owoce pokroić na mniejsze cząstki.Galaretka, przed wylaniem na ciasto musi być już bardzo gęsta – musi mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Dodajemy do niej pokrojone na mniejsze części mandarynki.

Biszkopt przekroić na pół. Pierwszy blat nasączyć połową zalewy z mandarynek. Wylać tężejącą już galaretkę. Przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć. Wstawić do lodówki.

KREM CZEKOLADOWY: Śmietankę mocno podgrzać, ale nie zagotować. Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę mleczną. Odstawić na 2 minuty i dokładnie wymieszać. Czekoladę odstawić i przestudzić.

Ciasto wyciągnąć z lodówki. Blat biszkopta nasączyć pozostałą zalewą. Wylać na to nie za zimny, ale też nie za gorący krem czekoladowy. Posypać pokrojonymi orzechami. Wstawić do lodówki.

MASA BUDYNIOWA: Żółtka, cukry i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Drugą szklankę mleka zagotować. Na gotujące się, wlać przygotowaną wcześniej mieszankę zagotować na małym ogniu – często mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Zestawić z ognia i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Cały czas miksując dodajmy po jednej łyżce zimnego budyniu. Powinna powstać gładka, jednolita masa. Jeśli uważamy, że jest mało słodka, dodać 1-2 łyżki cukru pudru.

Powstały krem wyłożyć na ciasto, rozsmarować i wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Bon apetit! :)



*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*

Komentarze

Popularne posty