Ciasto Cappuccino


Siemka! 8)

Dalej lecę z tematem ciast, bo to te ostatnio testuję na potęgę przed zbliżającymi się Świętami. Obiecuję jednak, że już wkrótce wrzucę jakieś propozycje obiadowe i przekąskowe, które świetnie sprawdzą się na imprezie.

Ale wracając do słodkości. Co tym razem mam dla Was? Ciasto Cappuccino. Rewelacja dla każdego, kto lubi kawę lub jej lżejszą wersję. Nie rozczarujecie się – to wam mogę zagwarantować. A dodatkowo wygląda wprost fantastycznie. Bardzo łatwe do zrobienia – nie wymaga gigantycznego 
nakładu pracy.




SKŁADNIKI:

BISZKOPT:


  • 4 jajka rozmiar L
  • 105 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 130 g cukru


MASA CAPPUCCINO:

  • kostka miękkiego masła 200 g
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • śmietankowe cappuccino 110 g


MASA ŚMIETANOWA:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru


DODATKOWO:

  • 220 g kakaowych herbatników
  • gorzka czekolada do posypania
  • poncz do nasączenia biszkoptu: pół szklanki dowolnego kawowego lub śmietankowego likieru (ja użyłam likier Krówka – dobrze sprawdziłby się na przykład Sheridan’s) + 2 łyżki wody. Jeśli zależy wam na pominięciu alkoholu w cieście polecam naponczować biszkopt kawą lub kawą zbożową.


PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT:

Przy biszkopcie należy pamiętać o tym, by jajka miały temperaturę pokojową. Następnie ubić białka na sztywno. Kiedy piana będzie dobrze ubita, dodajemy cukier. Kiedy piana z cukrem będzie lśniąca, dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie obie mąki przesiać przez sitko i miksować na najniższych obrotach, lub wymieszać szpatułką.

Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę na biszkopt. Pieczemy około 30-40 min w 180 stopniach (grzałki góra-dół), do tak zwanego ‘suchego patyczka’. Następnie ciasto wyciągnąć z piekarnika i rzucić blaszką z biszkoptem 2-3 razy na ziemię z wysokości około 50 cm – dzięki temu biszkopt nie opadnie. Ciasto wystudzić i naponczować krówką lub kawą.

MASA CAPPUCCINO:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać połowę mleka oraz obie mąki i zmiksować. Na koniec dodajemy proszek cappuccino i krótko miksujemy. Pozostałe mleko zagotować i na gotujące się dolać mieszankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Energicznie rozcierać ewentualne grudki. Gotować na mały ogniu do zgęstnienia. Budyń odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy po łyżce budyniu, cały czas miksując. Miksujemy do uzyskania gładkiego, pysznego kremu, który wykładamy na naponczowany spód. Na masie cappuccino układamy herbatniki.



MASA ŚMIETANOWA:

Ubić śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy na sztywno. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i wyrównujemy, posypujemy starą czekoladą.

Ciasto schłodzić – najlepiej wstawić je do lodówki na całą noc.

Smacznego!



*pomysł na ciasto zaczerpnięty od zjemto.blog.pl*

Komentarze

Popularne posty