Kremówka

Kremówka to ciasto, którego nie sposób nie lubić i trudno się z tym nie zgodzić. W końcu postanowiłam zrobić ją u siebie. Nie powiem, bo troszkę poszłam na łatwiznę, wykorzystując gotowe ciasta francuskie.

W ogóle kremówka okazała się bardzo łatwym ciastem do zrobienia, które w dodatku znika jeszcze szybciej, niż zajmuje jej zrobienie. Nie żartuję. ;) 


SKŁADNIKI: 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 500 ml mleka 3,2% 
  • 150 g cukru 
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • cukier wanilinowy 
  • 6 żółtek 
  • 1 łyżka mąki tortowej 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 100 g masła 
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE: 

Piekarnik rozgrzać na 200 stopni (termoobieg). Rozwinąć jeden arkusz ciasta francuskiego, wyłożyć ja na blachę i nakłuć powierzchnię widelcem. Piec przez 20-25 minut, a następnie wyjąć i ostudzić. Tak samo zrobić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli mamy możliwość można upiec dwa ciasta naraz.

Kiedy ciasto stygnie, można zabrać się za robienie masy kremowej. Zagotować ¾ mleka z cukrem. Następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i ściągnąć z ognia. 

W oddzielnym naczyniu wymieszać z pomocą miksera pozostałe mleko, żółtka i obie mąki. Jednolitą masę dodać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie postawić wszystko na małym ogniu, cały czas mieszając – masa musi zgęstnieć. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Utrzeć masło na puch. Dodawać po łyżce wystudzoną masę budyniową cały czas miksując. Powstałą masę wylać na jeden z upieczonych blatów ciasta francuskiego. Wyrównać powierzchnię i przykryć drugim upieczonym ciastem. Lekko docisnąć. Gotową kremówkę posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny.

Smacznego! :) 

Komentarze

Popularne posty