Pasta z tuńczyka – zdrowe smarowidło do kanapek. U nas taka pasta bardzo często gości na stole. Proste w przygotowaniu, pyszne smarowidło do kanapek uwielbiane przez całą moją rodzinę. Możecie tu oczywiście zmieniać smak dodając inne przyprawy lub zielone dodatki (pasta dobrze też smakuje z zieloną pietruszką lub koperkiem). A jeśli lubicie tuńczyka polecam Wam również przepis na lekkie kotleciki z tuńczyka (klik).
Składniki:
- 150 g dobrej jakości tuńczyka (najlepiej ze słoika, tuńczyk w kawałkach)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek – polecam oliwy ze sklepu Amus
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Tuńczyka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy na początek 1 łyżkę jogurtu, oliwą z oliwek, doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli. Mieszamy składniki. Gdy pasta wyda nam się za sucha dodajemy jogurt. Mieszamy, dodajemy łyżkę, mieszamy i podajemy posypaną po wierzchu resztą szczypiorku (opcjonalnie).
Smacznego